Srpska policija upala u Studio B

Beograd je ostao u “medijskom mraku”, a oporbenjaci se boje da će uskoro početi zabrana političkih stranaka i njihovo uhićenje.

Na temelju Zakona o vlasništvu Republike Srbije i zahtjeva Ministarstva za informiranje srpska je Vlada odlučila pruzeti svu imovinu Studia B, vijest je s kojom danas počinju sve informativne emisije, do jučer nezavisne, beogradske televizijske postaje Studio B.

To, naravno, više nisu njihove emisije, već vijesti koje Studio B preuzima od RTV Srbije.

Naime, kako je javila agencija Beta, srbijanska policija je noćas, u 2.30 upala u prostorije radio-televizije Studio B u Beogradu, koja se nalazi u vlasništvu gradske Skupštine, i na temelju odluke Vlade Srbije preuzela ovu lokalnu postaju.

Prema riječima očevidaca, u akciji je sudjelovalo oko 150 maskiranih policajaca koji su se predstavili kao “antiteroristička postrojba MUP-a Srbije”. Njima se pridružila još jedna veća skupina policajaca koji drže pod kontrolom zgradu “Beograđanka”, gdje se nalaze i Radio-Index i dnevnik “Blic”.

Vlada je priopćila da je odluka o preuzimanju donijeta zbog toga što je Studio B pozivao “na nasilno rušenje legalno izabrane vlasti i poticao na terorističke akcije”. Za direktora i glavnog urednika imenovan je, javnosti nepoznati, Ljubisav Aleksić.

Prekinuto je i emitiranje Radija B2-92, koji je koristio frekvencije Trećeg programa Studija B, zatim, TV-Mladenovac, i Radija-Index.

U prostorijama “Beograđanke” blokirano je 8 novinara “Blica” i 1 novinar Radija B2-92. Njima policija ne dozvoljava napuštanje zgrade. Ispred zgrade nalazi se skupina novinara kojima pak nije dopušten ulazak u zgradu.

Oporbene stranke osudile su upad policije kao novi “teroristički čin države”, kao zavođenje diktature. Javnost je pozvana da brani slobodu informiranja. Neki oporbeni političari izjavili su agenciji Beta da se sada može očekivati zabrana političkih stranaka i uhićenja oporbenih čelnika.

Ukidanjem ovih medija Beograd je ostao u “medijskom mraku”. Agencija Beta, dnevnici “Danas” i “Glas javnosti” jedini još rade izvan kontrole vlasti.

Beograd: Prosvjed zbog Studija B

Srpska opozicija poziva na “građansku neposlušnost”

Povratak na Net.hr