Više rupa od stanovnika / Turci se čude krateru od 37 metara, a mi rupama u Mečenčanima koje stoje i dvije godine nakon potresa

Već danima svi pričaju o ogromnoj rupi promjera 37 metara, a dubokoj 12 metara koja se otvorila u Turskoj, a koja bi mogla imati veze s potresom. Pa smo se sjetili naših rupa koji su se nakon potresa otvorile u Mečenčanima. I koje su tamo, i dvije godine poslije

2.3.2023.
8:00
VOYO logo

Mečenčani. Naselje u općini Donji Kukuruzari za koje nitko do prije dvije godine nije ni čuo, a onda se dogodio potres. Malo naselje, 25 kilometara od Petrinje - iznenada je postalo slavno.

"Dok se vrtače nisu otvorile. Bili smo dva obična sela. Do potresa. Objavljivali su na YouTubeu, čak je i Sky news objavio nas na svojim stranicama", kazao je Šime Cvitkušić iz Mečenčana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski, a naše. Iako bi Mečenčani radije bili nepoznati. Jer ono što ih je proslavilo, progutalo im je vrtove, polja, nekima kuće, a prijetila je i evakuacija cijelom mjestu. Nestvarne vrtače slične su onoj u Turskoj od 37 metara.

Image
više od 130 rupa /

FOTO U Mečenčanima započela sanacija rupa koje su nastale nakon potresa: Pogledajte kako to izgleda iz zraka

Image
više od 130 rupa /

FOTO U Mečenčanima započela sanacija rupa koje su nastale nakon potresa: Pogledajte kako to izgleda iz zraka

U dvorištu imaju nešto što nitko drugi u Hrvatskoj nema. U Mečenčanima su se nakon potresa pojavile velike vrtače, najveća je ova ovdje, a dublja je za jedan metar od one koja se pojavila u Turskoj. Inače, u Mečenčanima je do sad sanirano samo šest vrtača, na sanaciju čeka njih još stotinjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ovdje nije šala kada kažu - imaju više rupa nego stanovnika. Rupa - 146, ljudi - 104.

"Dan prije nego se otvorila, žena je ovdje šetala. To je bilo lijepo uređeno, sve kao park. Ja bi volio da se to tu zatrpan, ali mogla bi i ostati. Moglo bi se lijepo srediti znate. Malo ogradite - i onda mogu tu imati ribe", kazao je Nikola Borojević iz Mečenčana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola je vlasnik najveće vrtače u Mečenčanima. Nekada je na ovom mjestu kosio, a onda je zemlja progutala njegov voćnjak. Rupa se stalno širi - a nastanile su je patke i žabe. Sanaciju čeka već dvije godine.

Nove susjede je nakon potresa dobio i Šime. On ribnjak neće imati, njegove su presušile - što znači da će ih, kada napokon dođu na red, lakše zatrpati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada smo se tu već naviknuli na njih, otvaraju se još neke, evo nekidan kod susjeda, nisam ni znao, stvorila se još jedna. Sve su manje te što se stvaraju", govori Cvitkušić.

Bit će još neko vrijeme tu. A što se čekalo dvije godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto se još nije krenulo. Primarno iz razloga jer vremenski uvjeti to nisu dozvolili - radi se isključivo o zemljanim radovima. Urušene vrtače pune su vode, čekaju se povoljniji uvjeti da se završe radovi sanacije", kazao je Marko Bačić iz Zavoda za geotehniku Građevinskog fakulteta

Šest koje su ugrožavale kuće - prve su zatrpane. Ako se misle iskoristiti novci iz Fonda solidarnosti, bageri se moraju ubrzati - rok je lipanj. A onda bi Mečenčani opet trebali postati obično mjesto koje ne zanima medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo