FEMICID NA ČEKANJU / Treća smo zemlja u EU po broju ubijenih žena, a u zakonima i dalje nemamo femicid. Ove korake država mora poduzeti hitno i bez odgode

Policajci silovatelji, obiteljski nasilnici, žene koje su unakažene jer su usudile reći da se žele razvesti, predivno je biti žena u ovoj državi, trećoj zemlji u Europskoj Uniji po broju ubijenih žena, i zemlji u čijim zakonima i dalje nigdje ne postoji riječ femicid. Očekivalo se da bi Vlada to danas mogla promijeniti, ali uzalud. Mi smo pak odlučili da nećemo čekati da još jedan nasilnik sjekirom razvali vrata stana i bombom raznese svoju djevojku. Što država mora hitno i bez odgode napraviti naša ekipa će vam reći već danas

31.8.2023.
21:20
VOYO logo

Točno je godinu dana prošlo od stravičnog femicida u Novskoj. Suprug je ubio svoju ženu, pa sebe. Od suda je dobio i mjeru zabrane prilaska koju je prekršio. Žrtva je bila jedna od 13 ubijenih žena prošle godine. Početkom srpnja u Bisagu kraj Varaždina: muškarac je aktivirao ručnu bombu i njome ubio suprugu i sebe. Zbog svega ovoga u nizu prosvjeda prošlog tjedna su se od Vlade tražili konkretni koraci za zaštitu žena. Prvi je: izdvajanje femicida kao zasebnog kaznenog dijela.

"Kad se prate slučajevi ubojstva žena u većini tih slučajeva su one ubijene ili od strane svojih intimnih partnera ili od nekog bliskog člana obitelji. A kada su ubijene od svojeg intimnog partnera, ubijene su zato što su žene, ubijene su zato što on više nije imao moć nad njom nego ju je odlučio ubiti", kaže konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama Dunja Bonacci Skenderović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto femicida sada imamo teško ubojstvo ranije zlostavljane bliske osobe. Profesorice Sveučilišta u Rijeci analizirale su sudske kazne od 2013. do 2022. godine za to djelo i rezultati su sljedeći: U 22 slučaja tog kaznenog djela, 11 počinitelja je dobilo kaznu zatvora od 10 do 25 godina, no druga polovica dobila je manje od 10 godina, što je ispod zakonskog minimuma za to djelo.

Image
veće kazne /

Nakon niza femicida i slučajeva obiteljskog nasilja u Hrvatskoj, ukida se mjera zabrane približavanja žrtvi

Image
veće kazne /

Nakon niza femicida i slučajeva obiteljskog nasilja u Hrvatskoj, ukida se mjera zabrane približavanja žrtvi

"Kod femicida je važno shvatiti da postoji dugotrajno nasilje koje mu prethodi, da postoji nešto što se zove prisilna kontrola, koja često puta nije fizičko nasilje, neko su to različiti mehanizmi držanja kontrole nad ženom kao što je praćenje mobitela, kao što je deprivacija sna, kao što je smanjivanje kretanja, odvajanje od obitelji", govori Dunja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se spriječila ubojstva žena, aktivistkinje za ženska prava zahtijevaju da se svi drugi oblici nasilja nad ženama definiraju kao kaznena, a ne prekršajna djela jer tamo često završe. U posljednja 24 sata tako je evidentirano 26 slučajeva nasilja u obitelji, od čega je 6 kaznenih djela i 20 prekršaja. Uz to znamo da na svako prijavljeno nasilje u obitelji dolazi 10 neprijavljenih slučajeva.

"Oni često dobivaju prekršajne novčane kazne, a onda žena koja s njima živi u kućanstvu isto trpi posljedice. To je neprihvatljivo, nasilje nad ženama treba biti tretirano ozbiljno, ne smije biti u prekršajnoj sferi, ne smije biti tretirano kao vožnja u tramvaju bez karte", govori koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Sanja Juras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim se ne slaže bivša sutkinja Visokog prekršajnog suda, ali smatra da je puno slučajeva s prekršajnog suda trebalo biti na kaznenom.

"Činjenica je da je zadnje istraživanje tj jedino istraživanje koje je radila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ukazivalo na to da je puno slučajeva koja su otišli prema prekršajnom sudu su trebali završiti na kaznenom", kaže bivša sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Mašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve korake sprječavanja nasilja nad ženama treba imati jasni plan i zato je potrebna Nacionalna strategija u koju će se implementirati Istanbulska konvencija.

"Dok se ne poduzmu konkretni koraci možemo očekivati samo eskalaciju femicida i nasilja. To je utvrdio i Europski sud za rodnu ravnopravnost koji je u svojem izvještaju utvrdio da je nedostatak strateškog pristupa rodno uvjetovanom nasilju u direktnoj vezi s porastom femicida u društvu", govori Juras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I evo baš danas je bio sastanak u Ministarstvu pravosuđa, raspravljalo se o tome da femicid postane zasebno kazneno djelo. Nisu donijeli nikakvu odluku, još jedna prilika je propuštena.

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon niza femicida i slučajeva obiteljskog nasilja u Hrvatskoj, ukida se mjera zabrane približavanja žrtvi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo