POVJESNIČAR U DIREKTU / Jakovina o Danu državnosti: 'Može se reći da ga je za sebe izglasao HDZ, 25. lipnja je bio logičniji datum'

'Sigurno da je 25. lipnja bio logičniji datum. Mi smo na taj dan počeli proces razdruživanja, a Slovenci su se odvojili i međusobno smo se priznali i počeli smo tražiti priznanje međusobno. To je sigurno logičniji datum. Kad bi Sabor bio jako važan u hrvatskom političkom životu onda bismo možda mogli reći je li to važno. Je li višestranačje kod nas važno. Međutim, višestranačje samo po sebi ne donosi demokraciju. Nešto drugo treba zadovoljiti u državi', rekao je Jakovina

30.5.2023.
23:02
VOYO logo

Gdje nam je nestao slavljenički duh i zašto mnogi nemaju pojma što slavimo, to su pitanja za večerašnjeg gosta RTL Direkta povjesničara Tvrtka Jakovinu.

Da nas napadaju vanzemaljci: Na koji bi nas onda dan trebali napasti…Što je naš 4th of July?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ovo lukavo od naše vlasti što ne bi imali jasan datum pa bismo možda izbjegli katastrofu kakvu bi Amerikanci doživjeli u onim filmovima. Možda ne bismo imali domoljublje koje su ti filmovi izazvali kod nekih političara. Bilo bi dobro za naciju kad bi imali neke stvari jasnije posložene."

Kaže danas predsjednik: To je HDZ-ov praznik koji je izglasao sam sebi, to je dijeljenje nacije. Slažete li se s tim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj praznik je vrlo brzo nakon što je konstituiran drugi put u Titovoj Jugoslaviji višestranački Sabor doista izabran. Jedno 13 mjeseci nakon što se konstituirao Sabor to je postao praznik i u tom smislu se može reći da ga je tada za sebe izglasao HDZ pa donekle i sada. Ono što bi možda bilo korisno se podsjetiti da je to Sabor Socijalističke Republike Hrvatske sa sva tri doma: Društveno-političkim vijećem, Vijećem udruženog rada i Mjesnih zajednica pod Titovim grbom i zastavom i stijegom i likom se izglasao sabor 13 mjeseci prije nego se raspala Jugoslavija. Od toga krećemo. To je trenutak. To je sve skupa u redu. Višestranačje je u redu, Sabor je u redu i mnogi se bave saborom ili imaju ustav kao početak ili najveći praznik. Norvežani, čak i Nepalci i Srbi, ali to nije Dan državnosti. "

S druge strane, danas profesor Žarko Puhovski taksativno navodi razloge zašto je 30. svibnja dobar praznik, nema veze s ratnim pobjedama, ratnim datumima - to je pravi datum državnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo onoliko koliko je sabor temeljna ustanova u hrvatskom demokratskom sustavu toliko možemo i te zaključke uzimati. To bi bilo dobro i može biti dobro u nekom dugom trajanju. Ne morate biti država da biste imali demokratski sabor, ne morate imati državnost da biste imali demokratske parlamentarne institucije. Pogledajte recimo katalonski parlament. S druge strane, to nije Dan državnosti. Nama nije počela državnost tu. Franjo Tuđman u svom govoru govori da je državnost, primjerice, čuvao ZAVNOH i AVNOJ u tom govoru na 30. svibnja prvi put kad se vratio iz Katedrala gdje kako njegovi najbliži suradnici govore da su mu davali instrukcije kada ustati, kada se spustiti kada se prekrižiti i tako dalje. On sam govori o ZAVNOH-u, govori o nekome drugome, govori o bizantskom kroničaru Prokopiju iz 6. stoljeću koji je govorio o slavenskom demokratskom duhu tobože. To je sve nestalo. Mi smo došli ovdje zapravo do borbe i današnji 2023. godine praznik je praznik u kojem zapravo pratimo što predsjednik govori premijeru i premijer vraća predsjedniku"

U svakom slučaju mnogi ni ne znaju što se dogodilo na današnji dan, ali znaju da se spaja vikend….

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije loše, malo govori loše jer mislim da bi ljudi možda neke stvari mogli naučiti o čemu je riječ i da se zapravo dosta u medijima ipak povremeno govori, barem na te dane o čemu je riječ. A sad koliko se spajalo to treba pitati đake. Đaci imaju zadnjih 10 dana nastave puno manje se ove godine spajalo što se tiče Zagrepčana ja sam ovaj čas došao s jednog sjevernojadranskog otoka. Nema Zagrepčana, ima turista…"

Ali politika je svakako kriva zbog konfuzije koju imamo. Je li 30. 5 ili 25.6. što je državnost što neovisnost... Je li nedosljednost kriva za konfuziju koju sad imamo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednim dijelom je nedosljednost kriva, međutim s druge strane HDZ Ive Sanadera i Jadranke Kosor je pristao na onaj logičniji datum koji je datum kada i Slovenci slave. Dakle, taj datum kada smo se međusobno priznali i kada je početak bio nekakve državnosti. Ona možda nije bila stvarna jer je onda došao 8.10. jer je uveden embargo na tu odluku. Ali, ona je de facto bila takva"

Mislite da je to bio logičniji datum, 25.6.?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno da je bio logičniji. Mi smo na taj dan počeli proces razdruživanja, a Slovenci su se odvojili i međusobno smo se priznali i počeli smo tražiti priznanje međusobno. To je sigurno logičniji datum. Kad bi Sabor bio jako važan u hrvatskom političkom životu onda bismo možda mogli reći je li to važno. Je li višestranačje kod nas važno. Međutim, višestranačje samo po sebi ne donosi demokraciju. Nešto drugo treba zadovoljiti u državi"

Vidjeli smo i maloprije u prilogu, kako Amerikanci i Francuzi veličanstveno slave svoje dane. Bilo je toga u Hrvatskoj u vrijeme Tuđmana. Mislite li da nam treba nešto tako ponovno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda mimohodi vojni, vojne parade ne bi trebale biti, svakako ne svake godine. Osim toga, imamo previše tih obljetnica koje se svake godine i podsjećaju na prošlost koja ne dozvoljava da neke stvari iz prošlosti lakše zacijele, ali možda bi bilo bolje da država ne proslavlja na ovaj način koji je rečen ovdje. Vi organizirate koncert za koga? Nema javnog koncerta, nema prikaza tog koncerta negdje u parkovima da slušamo mi, da sluša izabrana elita u HNK"

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo