JOŠ MALO PA GODIŠNJI / Neki će na odmor u planine jer more ne vole, neki bježati što dalje od skupe Hrvatske na jeftinije Kanare

Kada na godišnje, gdje, koliko dugo? I na poslu i na kavi posljednjih dana nema razgovora bez ovih pitanja. Za potpuni odmor od posla na godišnjem bi trebalo provesti tri tjedna u komadu, ali luksuz je to koji će i ove godine imati tek svaki treći zaposleni

19.6.2024.
12:45
VOYO logo

Nije još špica sezone, ali ako ste mislili uštedjeti barem na smještaju, već odavno ste trebali rezervirati put. A ako godišnji tek planirate, evo što je popularno. Prema brojnim turističkim stranicama ovo je top 5 destinacija za Europljane.

Santorini u Grčkoj, Amalfi obala u Italiji, Barcelona, Dubrovnik i Francuska rivijera. A gdje će Hrvati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Split, na more", kaže Alka iz Zagreba koja namjerava ljetovati isključivo u Hrvatskoj, "U Sloveniju jer je Jadran preskup", kaže Iva iz Zagreba.

A Ilijana iz Zagreba tvrdi da joj je čak i s cijenom karte, smještajem i hranom jeftinije otići na Kanare, nego u Hrvatsku. Nekima je jeftinije otići izvan Hrvatske, drugi jednostavno ne preferiraju more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki će ovog ljeta ipak pobjeći od mora.

Image
NIJEMCI IZRAČUNALI /

Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španjolskoj, Portugalu i Grčkoj

Image
NIJEMCI IZRAČUNALI /

Ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Španjolskoj, Portugalu i Grčkoj

"Idem u Milano pa Lyon u Francusku. Ja ne volim more, misli, volim, ali ne bih proveo na moru dva, tri tjedna, pa radije idem u planinske dijelove", komentira Hrvoje iz Zagreba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi za godišnji štede cijele godine.

"Treba nam nekih dvije tisuće eura za tjedan dana ljetovanja s cijelom obitelji, ali skupljamo cijelu godinu za to u kasicu prasicu", napominje Danijela iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronašli smo i nešto rijetko. Nekoga tko se ne žali na cijene u Dubrovniku.

"Da, meni je super, idem kod cure", kaže Marko iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da. Lako je kad imate smještaj. A kada ga nemate, onda trebate dobro napuniti onu kasicu prasicu za ovo ljeto. Nijemci su usporedili cijene smještaja i hrane s njihovom zemljom, pa su došli do sljedećeg: cijene u Turskoj su 41 posto manje nego u Njemačkoj, u Španjolskoj 26 posto manje, u Grčkoj 23, a u Hrvatskoj, samo 18 posto. Prema njihovom izračunu samo je Bella Italia skuplja od nas.

Voditeljica prodaje turističke agencije u Zagrebu Ana Magdić usporedila je cijenu tjedan dana odmora na hrvatskoj obali i isto toliko u Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za evo za hotel s tri zvjezdice u Hrvatskoj s polupansionom ćete platiti u srpnju 600, 700, 800 pa i više eura. Dok mi imamo pakete s tri zvjezdice s avionom, transferom s polupansionom u Španjolskoj za 700 eura", kaže Magdić.

Sve popularnije jeftine letove nije teško naći, do grčkog Krfa može se za 70 eura. Sa sobama je još lakše, u turskoj Antaliji nalazimo ih za 40 eura po noći. U Rovinju ćete to isto platiti oko 70 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati za godišnji odmor tako sve više biraju inozemstvo. Odlaze u Tursku, Tursku ovalu i rivijeru, odlaze u Španjolsku, predio Costa Brave. Odlaze u Egipat i Tunis", dodaje Magdić.

Odlaze što zbog cijena, što zbog novog iskustva. Tako stvari stoje kada govorimo o čarter putovanjima. A kako to izgleda o vlastitom aranžmanu zna Sandra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam bila u Grčkoj, Španjolskoj, nedavno sam se vratila iz Cipra i moram priznati da ne mogu reći da sam vidjela veliku razliku u cijenama između Hrvatske i tih zemalja. Pogotovo kad se zbroje avionske karte, rent a car i svašta nešto", kaže travel blogerica Sandra Petrač.

Ono što drugi rade bolje od nas, objašnjava nam Sandra je da znaju ponuditi turistu puno toga i izvan sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Vodicama gdje imam kuću sezona traje jedva dva mjeseca, a recimo sad u Cipru je bio travanj, ali izgledalo je kao kod nas u kolovozu. Ipak, znaju napraviti nešto iz ničega. Da ne govorim kako to dobro rade Grci, Španjolci i Talijani. To nama još uvijek fali", dodaje Petrač.

Fali mnogima u budžetu za ljetovanje, pa prema zadnjim podacima Eurostata, još uvijek si 42 posto Hrvata ne može priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Kako pobjeći od masovnog turizma invazije gostiju? 'Od Rijeke do mora ljeti putujemo sat i pol'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo