'MOŽE SE DESITI SVAŠTA' / Direkt doznaje: U Zagrebu četvrti slučaj trovanja! Ostojić: 'Izbjegavajte sva gazirana pića! Pijte običnu vodu'

'Ne paničariti. Izbjegavajte sva gazirana pića. Pijte običnu komunalnu vodu. Zagrebačka je super, dalmatinska također, primorska, lička… Ako išta Hrvatska ima -ima sjajnu vodu. Pustimo je li itko kriv - ostavimo to drugima', poručio je Ostojić

7.11.2023.
22:44
VOYO logo

U RTL Direkt se uživo uključio reporter Ivan Skorin koji je doznao da se u Zagrebu pojavio i četvrti slučaj trovanja gaziranim pićem. Skorin je razgovarao s Rajkom Ostojićem bivšim ministrom zdravstva.

"Sad sam vidio pacijenta, klinički izgleda dobro. Svjestan je rizika i što se može dogoditi. Na gastroskopiju će ići za dva sata. Treći pacijent, kolega Bradić mu je napravio gastroskopiju. Blage su upalne promjene. Za četvrtog pričekajmo nalaze. Vratio bih se na preventivu. Upravo je to molba. Svjestan sam da postoje i djeca koja uživaju u bezalkoholnim gaziranim pićima - maknite to. Ne treba paničariti, situacija može biti i ozbiljna, postoje različita pakiranja. Apelirao bih da se uključi i forenzika Vučetić"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je zakazao? U subotu se pojavio prvi slučaj, a za sve smo doznali iz WhatsApp poruka?

"Ne mogu to govoriti, ja sam predstojnik klinike. Stavljeni su u pripravnost liječnici i sestre. Ne paničariti. Izbjegavajte sva gazirana pića. Pijte običnu komunalnu vodu. Zagrebačka je super, dalmatinska također, primorska, lička… Ako išta Hrvatska ima -ima sjajnu vodu. Pustimo je li itko kriv - ostavimo to drugima. Nećemo politiku u ovu butigu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NESLUŽBENO /

Doznajemo: U Zagrebu dva slučaja kemijskog trovanja gaziranim pićem. Oglasila se i Coca Cola

Image
NESLUŽBENO /

Doznajemo: U Zagrebu dva slučaja kemijskog trovanja gaziranim pićem. Oglasila se i Coca Cola

Postoje li institucije koje su to trebale odraditi prije, a ne da ja to doznam iz WhatsApp grupe?

"Vjerojatno su trebale, bez daljnjega. Brine me slučaj otprije dva mjeseca. Tom pacijentu se rade mužiranja jednjaka, došlo je do tako jake upale, korozije da se stvorilo vezivo koje je suzilo jednjak koji kolege moraju proširivati…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se ustanoviti da su svi slučajevi povezani?

"Osim HZJZ-a, preporučam Vučetić 'as soon as possible'. Naravno, uputa pacijentima, osim da ne pijete - ako ne daj Bože popijete - provjerite okus, ispljunite. Nemojte konzumirati vodu, mlijeko. Može doći do gore reakcije"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se mojem tijelu događa kad popijem takvu kiselinu?

"Ne daj Bože da se ikome više desi. Može se desiti svašta, od upalnih promjena, žarenja, paljenja, neizdržive boli koja imitira infarkt. Odmah prestati piti, odmah u bolnicu… Ne voda, ne mlijeko, ne soda bikarbona, ne znamo je li kemija unutra, može doći do izrazitog pogoršanja kliničkog stanja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo