VELIKO UZBUĐENJE / Općina u Gorskom Kotaru prkosi padu nataliteta: Vrtić u Fužinama roditelje košta oko 100, a puna cijena je 500 eura

Dok većina goranskih mjesta bilježi porazne demografske rezultate, Fužine daju nadu. Od kada je novi vrtić izgrađen broj djece povećao se za 50 posto, a dolaze iz šire okolice

Maja Brkljača

Maja Brkljača

Prati sudbine ljudi i bilo ulica Rijeke. Otoke, more i gorje. Sve sfere života

10.5.2024.
20:43
VOYO logo

Mnogi hrvatski krajevi imaju problem s izumiranjem, a posebno Gorski kotar. No, jedna općina ondje ipak prkosi lošim trendovima. Vrtić u Fužinama danas slavi tek peti rođendan, a uskoro će biti pretijesan.

Veliko uzbuđenje je u srcu Gorskog kotara. Ovi mališani slave važan dan svog vrtića. "Imam kravatu zato kad je danas rođendan peti vrtiću, a vrtić mi je dobar zato jer ga volim i imam puno prijatelja", rekao je Bartol Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrin sin ima dvije i pol i ide u vrtić, a djevojčica čije rođenje tek čeka isto će tu. "Da nema ovog vrtića vjerojatno bi razmišljali o selidbi zato što zbilja mladi smo ljudi, moramo raditi, djeca moraju negdje biti", rekla je Petra Lončarić.

Dok većina goranskih mjesta bilježi porazne demografske rezultate, Fužine daju nadu. Od kada je novi vrtić izgrađen broj djece povećao se za 50 posto, a dolaze iz šire okolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vjerujem da će neki novi načelnik ili nova načelnica morat počet razmišljat kako ćemo izgradit, gdje ćemo izgradit novi vrtić! Kad sam ja postao načelnik Općina je financirala vrtić s 300 tisuća kuna, nešto malo manje, sada je vrtić 350 tisuća eura", rekao je načelnik općine Fužine, David Bregovac.

Roditelje košta oko 100 eura, a razliku do pune cijene od 500 sufinancira Općina. Za vrtić se izdvaja gotovo trećinu proračuna! "Ne znamo što bi bez ovog vrtića i ovo nam je najbolja stvar koja nam se desila", rekla je Tea Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To kaže i Patricija koja je nedavno tu dobila posao za stalno. Ima 24 godine i to joj je garancija za ostanak u rodnom kraju. "Vjerojatno bih otišla, da li u Rijeku, Zagreb, negdje tu, ako ne van sigurno. Ovako evo ostajem", rekla je Patricia Petrović, odgajateljica.

Vrtić ima još četiri prazna mjesta za jesen, a jaslice bi mogle biti premale. "Mi se držimo državnog pedagoškog standarda, van toga ne idemo jer nam je kvaliteta puno važnija od kvantitete, a onda daj Bože da budemo stvarno morali tražit novi plac", rekla je ravnateljica vrtića Mirna Švast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako i priliči pravom rođendanu, djeca i djelatnici počastili su se ručkom u hotelu, a onda odbrojavanjem dočekali tortu.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo