'JAKO SAM SRETNA' / Više od polovice Hrvata pod stresom je na poslu! Rješenje nudi prva direktorica za sreću. Ovo je njena uloga

Jeste li sretni na poslu i je li vam stresno? Ne brinite, postoji rješenje koje prihvaća sve više europskih tvrtki, a počela je i Hrvatska! Imamo prvu direktoricu za sreću

Lucija Ptičar

Lucija Ptičar

Samoborka. TV reporterka koju gura osjećaj za pravdu. Ustrajna u dobivanju odgovora na ključna pitanja.

9.7.2024.
21:31
VOYO logo

Martina Halapin Molc ima 43 godine i prva je hrvatska menadžerica za sreću.

"Osjećaj je neopisivo dobar. Ja sam jako sretna, ali sam svjesna da me čeka jako težak i naporan posao i to je misija koja neće se dogoditi preko noći", kaže nam Martina, menadžerica za radnu sreću i predsjednica Udruge za radnu sreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomu je stekla na akademiji u Sloveniji, koja od 2017. godine na tržištu ima direktore za sreću.

"Međunarodni certifikat dobilo je 35 osoba koje dolaze iz privatnih organizacija i poduzeća iz javnog sektora, a neki su našu akademiju odabrali kao početak nove karijere", izjavila je menadžerica radne sreće i konzultantica za kreiranje pozitivne organizacije kulture iz Slovenije Petra Božič Blagajac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragom susjeda ide i Hrvatska jer slovenski su građani sretniji od hrvatskih. Njih 78 posto zadovoljno je životom, a 49 posto poslom. Dok 58 posto Hrvata smatra da ima kvalitetan život, a tek ih je 33 posto - sretno na poslu.

Image
VIŠE NEGO LANI /

Prosječna plaća u Zagrebu 1.525 eura, ali na jednoj vrsti posla prosjek je 2.850 eura

Image
VIŠE NEGO LANI /

Prosječna plaća u Zagrebu 1.525 eura, ali na jednoj vrsti posla prosjek je 2.850 eura

"Sigurni smo da bi i kod nas u nekim tvrtkama poput IT industrije i gdje je mlađa generacija zaposlenika uskoro o tome razmišljati jer naravno svakome je u interesu da ima zadovoljnog zaposlenika jer ona je i učinkovitost bolja", smatra glavna tajnica udruge Glas Poduzetnika Branka Prišlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 55 posto Hrvata na radnom mjestu često osjeća stres, a 28 posto ga osjeća uvijek. I baš zato što dvije trećine vremena provodimo na poslu psiholozi uvjeravaju da je nužno da radna okolina bude - pozitivna.

"Jer na kraju dana jako je puno sindroma izgaranja na poslu i najčešći izvor stresa kod pojedinaca i je posao, tako da ako će netko voditi računa o njima svakako će dobro doći", tvrdi psihologinja Sandra Đurijanček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek kad je sretan - lakše radi, angažiraniji je, motiviraniji je, brže postiže ciljeve, a kad nije onda radi samo ono nužno što mora odraditi", menadžerica za radnu sreću i predsjednica Udruge za radnu sreću Martina Halapin Molc.

Pa što bi to menadžer sreće mogao promijeniti u tvrtkama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svojim radom daje doprinos da zaposlenici budu sretniji i više angažirati, fleksibilniji, kreativniji i više uspješni. To znači da su u timu bolji odnosi i bolja komunikacija i da zaposlenici se lakše snalaze u teškim situacijama i donose bolje odluke", rekla je Martina.

Tko ne bi poželio da na poslu bude zadovoljniji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, zašto ne. Ako postoje kojekakvi zašto ne i direktorica za sreću?", pita se Mirjana Čorak iz Zagreba.

"O, itekako, trebale bi postojati. Vidite da je sve otišlo nizbrdo", kaže Radovan Manojlović, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi bio netko tko bi zastupao nas male ljude. Možda bi nam to pomoglo", rekao je Borna Benjak iz Zagreba.

A osim Slovenije, pomoglo je nizu zemalja Europe. Direktori za sreću uspješno rade u Danskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, ali i Velikoj Britaniji, na Islandu te u Belgiji i Češkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tvrtkama raste ta briga, broj aktivnosti i inicijativa koje za svrhu imaju bolje međuljudske odnose i stavljanje ljudi na prvo mjesto", izjavila je Maja Lončar, menadžerica radne sreće i konzultantica za kreiranje pozitivne organizacije iz Slovenije.

A tvrtkama koje pružaju bolje radne uvjete neće problem biti ni pronaći, ali ni zadržati - kvalitetne radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Još malo je ostalo do Ultre. Očekuje se 150.000 partijanera, a nedostaje radnika

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo