S proljećem i na tanjure stižu boje što šarenije to zdravije! S buđenjem prirode, kažu stručnjaci, treba se buditi i organizam.
Proljeće je stiglo i u osječke parkove. Prava paleta boja i na tržnicama gdje se i potražnja može nazvati proljetnom.
Pitali smo što s dolaskom proljeća građani kupuju na tržnici.
"Uzela sam jaja, luka, evo salatu i tako, svašta nešto", rekla je Ankica Jerković iz Osijeka.
"Sve zeleno, voće, povrće, sve, to je najzdravije", rekao je Vladimir Matačić.
"Zapravo, sve ovo što proljeće nosi, a to su lijepi proizvodi koje na uvijek nasmijana i draga gospođa prodaje", ističe Ljubica Ljubojević.
"Pa uglavnom je to sad sezonsko povrće, mladi luk na prvom mjestu, ljuta papričica, mrkva, peršin, celer, karfiol, krastavci svježi", rekao je Savo Prodanović iz Vukovara.
Puno toga mami svojim bojama, mirisima i okusima, ali važno je dobro izabrati.
"Jako je bitno što se jede i koliko se jede. Pazite ne treba ni pretjerivati, ali organizam ti uvijek govori što njemu treba", rekla je Ljubojević.
Namirnice bogate C vitaminom pravi su izbor nakon zime, a dobro je da se na tanjuru nađu namirnice svih boja.
"Imamo cijelu paletu boja koje kada smo sigurni da je šareno, znamo da je tu zapravo i kompletan unos svih bioloških aktivnih tvari", istaknula je Danijela Periš, sveučilišna specijalistica sigurnosti i kvalitete hrane.
Građani su diskutirali i o tome vode li računa o zdravoj prehrani.
"Vodim donekle, ne mogu ja slaninu ostaviti", rekao je Matačić.
"Nekad malo prekrimo pravila", istaknula je Jerković.
"Kad dođe proljeće onda moramo vratiti sve nazad da bude kako treba", rekao je Prodanović.
I zato dobrodošlo proljeće koje svakom nudi baš ono što mu treba.