SANACIJA KATASTROFE / U Bošnjacima malo tko spava, kuće su natopljene, prizori lome srca: 'Spašavamo što se može'

I dalje traje sanacija posljedica nevremena koje je poharalo Slavoniju. Za Bošnjake i Županju proglašena je elementarna nepogoda, a dok se prijavljuje šteta, u pomoć priskaču baš svi

3.7.2024.
19:58
VOYO logo

I drugi dan nakon stravičnog nevremena koje je pogodilo Slavoniju, stanovnici neumorno rade na sanaciji štete. Uništeni crijep se skida, a novi postavlja. Malo tko spava.

"Sad sam prvi put zaspao sat vremena od ponedjeljka navečer. Spašavamo što se može, sve je curilo, krova nije bilo", kaže Ivan Čarapina iz Bošnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov sumještanin Zdravko Čajić ističe da je šteta ogromna i da ovakvo što ne pamti.

Đuro Prgić ostao je bez crijepa i stropa, a uskoro mu stiže kontejner jer je boravak u kući opasan. "Curilo je na sve strane, padalo je. Otišao sam u sobu, tamo spavam, tapison je mokar, plafon samo što ne padne", poručuje u očaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVAKA ČAST /

Oluja uništila sve obitelji dječaka Petra (6) koji ima presađeno srce. A onda su se pojavili heroji

Image
SVAKA ČAST /

Oluja uništila sve obitelji dječaka Petra (6) koji ima presađeno srce. A onda su se pojavili heroji

Pomoć i solidarnost mještana

Za područje Bošnjaka i Županje proglašena je elementarna nepogoda. Stanovnici imaju rok od osam dana za prijavu štete koja na stambenim objektima prema prvim procjenama iznosi najmanje pet milijuna eura.

"Financijski ne možemo. Živim od 300 eura socijalne pomoći. Imala sam svoj posao, svoj kruh. Ovo je starija kuća, ne znam vrijedi li ulaziti. Ovo je katastrofa", uvjerava Marina Tomić iz Bošnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crijep se traži na sve strane, a nesebična pomoć stiže od drugih mještana. "Moj sin je u Njemačkoj poslao poziv preko mobitela, ako treba crijepa da imamo i ljudi stalno zovu i dolaze. Jedni su bili, sad su došli drugi", kazala nam je Matilda Branšteter iz Županje.

Njezin sugrađanin Blaž Filipović kaže da je sve dobro organizirano. "Uvijek kažem, treba pustiti ljudima da se sami organiziraju, a ne politika", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni križ pomaže s isušivačima

Na terenu su i ekipe HEP-a koje zbog sigurnosti uključuju struju kuću po kuću. Prošli su oko 600 domaćinstava, kažu u Općini. Jedan od mještana potvrđuje da im je došla struja jer je netko donio agregat. "Stvarno ne znam čiji, ali priključili smo ga", priznaje.

Osim oštećenih krovova, problem je i vlaga pa Crveni križ dijeli isušivače. "Donijeli smo isušivače kako bismo pomogli ljudima koji imaju prostorije zahvaćene kišom i nadamo se da ćemo uspjeti", objašnjava ravnatelj GDCK Vinkovci Branko Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je izdano preko 200 potvrda za uređenje kuće, potvrđuje načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić. "Procedura je da građevinski inženjeri obilaze svako domaćinstvo, utvrđuju štetu i na osnovu njihovog zapisa ja pravim potvrde, pa idu po građevinski materijal", dodaje.

Ono što je mještanima još važno, u narednim danima na ovom području ne bi trebalo biti kiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo