NAJAVLJEN PROSVJED / Suze neutješne majke neće joj vratiti dijete. Prijatelji malene skupljeni novac odvajaju za cvijeće i svijeće

Kamion koji je jučer pregazio djevojčicu u Zagrebu imao je neispravne kočnice i vozio je prebrzo! Pokazuje to novo izvješće policije koja je uhitila vozača. Na mjestu nesreće u kojoj je poginula 9-godišnjakinja, koja se vraćala iz škole, svijeće i cvijeće. O neizmjernoj tuzi progovorila je i obitelj djevojčice

9.9.2023.
19:49
VOYO logo

Suze neutješne majke, nažalost, neće vratiti njezino dijete.

"Ovu bol nitko ne može platiti. Jer mi smo u tuzi, tuzi, žalosti, bijedi kako da vam kažem. Jedno mlado biće od devet godina da ode, to je katastrofa", kaže baka poginule djevojčice, Kata Bobanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjestu stravične nesreće lampaši i poruka za poginulu devetogodišnju djevojčicu. Sve se dogodilo kada se vraćala iz škole. Izišla je iz autobusa i na pješačkom prijelazu trčeći krenula prelaziti cestu. U tom trenutku na nju je naletio kamion.

"Mi treptimo kad god djeca idu u školu, danas sutra svaki put kad djeca idu u školu treptimo, što autobusi, kamioni, šleperi, idu. To nemaju obzira. Kad je školski autobus da bi oni stali i prednost napravili - prvo djeca da prođu, pa onda oni da jure, ovo je katastrofa", govori Bobanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45-godišnji vozač je uhićen, a izvanrednim tehničkim pregledom utvrđeno je da kamion kojeg je vozio nije bio ispravan.

Image
'TREPTIMO KAD DJECA IDU U ŠKOLU' /

Baka poginule djevojčice na Žitnjaku: 'U šoku smo. Ovu bol nitko ne može platiti'

Image
'TREPTIMO KAD DJECA IDU U ŠKOLU' /

Baka poginule djevojčice na Žitnjaku: 'U šoku smo. Ovu bol nitko ne može platiti'

"Na tom pregledu utvrđeni su određeni tehnički nedostaci posebice u djelu kočionog sustava zbog čega je vozilo privremeno oduzeto radi mogućih daljnjih vještačenja", kaže Mato Kovačević, načelnik Prve postaje prometne policije Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani, posebno djeca su potreseni. Djevojčica je išla u treći razred.

"Jako ih je pogodilo i stvarno dječica neke svoje novčiće koje su skupljali, odvajaju da dođu donijet cvijeće i zapaliti svijeće. Velika je tragedija", tvrdi Mirjana iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja se, smatraju, mogla spriječiti. Na gusti promet već su upozoravali, ali sluha tvrde - nije bilo.

"Jer ovdje fali pješačke staze jedno 900 metara. Kako će roditelji dovesti svoje dijete u vrtić? I tu moraju biti uspornici, tu nam je ambulanta, starački dom, ljekarna. Mnogo se počelo graditi, ali ovo što je najvažnije tu nemamo adekvatno rješenje", govori Sanja Šutej, članica Mjesnog odbora Žitnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđuje to i prometni stručnjak.

"Samo stajalište, razumijete, to je kao da iskrcate djecu na cesti i tu sad jednostavno uopće obavljati prijevoz školske djece na takvom mjestu je jednostavno neprihvatljivo. Ovakvih stajališta u Hrvatskoj ima na stotine, ako ne i na tisuće", upozorava Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žaljenje zbog smrti djevojčice izrazio je i ministar Božinović. Od zagrebačke policije zatražio je očitovanje - zašto se nije reagiralo na apele građana.

"To je užasna tragedija da je dijete poginulo i sigurno da nas je sve to šokiralo. Siguran sam da ćemo iz tih očitovanja vidjeti što se i je li se, a vjerojatno se i jest moglo i nešto više napraviti", poručuje Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se nešto uskoro ne poduzme, mještani idu u prosvjed. Nadležnima daju i rok.

"Mjesec dana. Možda ćemo zatvoriti cestu", kaže Šutej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitne promjene traži i obitelj poginule djevojčice.

"Jučer se to našem djetetu desilo, što može za tri, pet deset, godinu dana. Ne bi htjela za buduće majke, roditelje da se to tako više desi", poručuje Bobanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njihovu djevojčicu je prekasno, ali za drugu djecu možda nije.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo