poginula 9-godišnjakinja / Detalji nesreće na Žitnjaku: Kamion koji je naletio na dijete imao neispravne kočnice. Malena išla preko zebre

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Osumnjičeni 45-godišnji vozač je uhićen i doveden u službene prostorije te je nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela 'Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu', u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu

9.9.2023.
15:14
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačka policija objavila je veliko priopćenje oko jučerašnje nesreće na Žitnjaku gdje je život izgubila devetogodišnja djevojčica.

Izvanrednim tehničkim pregledom utvrđeno je da na kamionu kojim je upravljao 45-godišnjak, uređaj za kočenje nije bio tehnički ispravan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku prenosimo cijelo priopćenje policije:

U petak, 8. rujna 2023. godine u 12.34 sati je 45-godišnjak upravljao teretnim automobilom marke Mitsubishi zagrebačkih registarskih oznaka, za koje je nakon prometne nesreće izvanrednim tehničkim pregledom utvrđena tehnička neispravnost uređaja za kočenje, a kretao se Ulicom Žitnjak u smjeru juga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA ŽITNJAKU /

FOTO Stravična nesreća u Zagrebu! Kamion naletio na dijete. Poginulo na licu mjesta

Image
NA ŽITNJAKU /

FOTO Stravična nesreća u Zagrebu! Kamion naletio na dijete. Poginulo na licu mjesta

Dolaskom do stupa rasvjete koji se nalazi nasuprot kućnog broja 61, na cesti koja ima po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, nije se zaustavio pri susretu s autobusom kojim se prevoze djeca i koje je bilo zaustavljeno na istočnoj kolničkoj traci dok su djeca ulazila ili izlazila iz autobusa već je nastavio vožnju i prošao pored prometnih znakova „Stajalište autobusa“ i „Obilježeni pješački prijelaz“.

Dolaskom do kućnog broja 59, gdje postoji obilježeni pješački prijelaz nije se prijelazu približavao sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake – djecu, odnosno da može zaustaviti vozilo kako bi propustio pješake – djecu koja su već stupila na pješački prijelaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je, budući da nije zaustavio svoje vozilo ispred prijelaza i propustio dijete pješakinju, naletio na dijete pješakinju koja je po obilježenom pješačkom prijelazu u smjeru zapada prelazila kolnik trčećim korakom iza zaustavljenog školskog autobusa iz kojeg je prethodno izašla.

U prometnoj nesreći smrtno je stradala pješakinja – dijete. Tijelo je prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očevid je uz stručnu pomoć Ekipe za očevid Policijske uprave zagrebačke obavila zamjenica Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Osumnjičeni 45-godišnji vozač je uhićen i doveden u službene prostorije te je nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“, u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su provedenom analizom stanja sigurnosti zone u kojoj se prometna nesreća dogodila, kao i uvidom u evidencije prometnih nesreća, utvrdili da se u 2022. godini u Ulici žitnjak, zajedno s pripadajućim raskrižjima, dogodile ukupno četiri prometne nesreće. U tri prometne nesreće ozlijeđene su četiri osobe dok je u jednoj prometnoj nesreći nastala materijalna šteta. Ne radi se o prometnim nesrećama naleta vozila na pješaka.

Tijekom 2023. godine, u istoj zoni zabilježena je jedna prometna nesreća koja se dogodila jučer, 8. rujna 2023. godine u kojoj je smrtno stradalo dijete – pješakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističemo kako je Policijska uprava zagrebačka 2022. godine zaprimila zahtjev za analizu stanja prometa u Zagrebu, Gradska četvrt Peščenica u Ulici Žitnjak kod kućnih brojeva 28 -30. Temeljem zaprimljenog zahtjeva i odgovora Policijske uprave zagrebačke nadležnom gradskom uredu koji je nadležan za uređenje prometa na području Grada Zagreb, provedenom analizom nadležni ured nije utvrdio potrebu za postavljanjem opreme za smirivanje prometa uzdignutih ploha u zoni predmetne lokacije.

Nadležna I. postaja prometne policije je krajem srpnja 2023. godine zaprimila e-opažaj u kojem je navedeno da u Ulici III. Struge 6G, od strane ulice Žitnjak Martinci, raste živica prema cesti i da se ne održava par godina, a o čemu je obaviještena nadležna gradska podružnica s obzirom na to da se radi o bitnom elementu preglednosti prometnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, policijski službenici su pregledom stanja prometne signalizacije utvrdili da je u navedenoj zoni zabrana prometa za vozila čija ukupna masa prelazi određenu masu 7,5 tona, koja zabrana se ne odnosi na vozila nekoliko poduzeća u vremenskom periodu od 8. svibnja 2023. godine do 8. listopada 2023. godine.

Ističemo kako je teretno vozilo kojim je upravljao 45-godišnji vozač i koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći u kojoj je poginulo dijete – pješakinja, najveće dopuštene mase 6500 kilograma, masa praznog vozila je 3800 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Detalji užasne tragedije na Žitnjaku: 'Poginuloj djevojčici ostao je ruksak na leđima'

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo

Još iz rubrike