UŽIVO U RTL-U DANAS / Stručnjakinja o dogovoru Vlade i trgovaca: 'Cijene hrane stabilizirale su se, jaja su čak jeftinija nego lani'

Zvjezdana Blažić kaže da je sada bilo lakše pregovarati jer su neke cijene niže već neko vrijeme, navela je primjer jabuka idared koje imaju istu cijenu kao lani, a i generalno u kategoriji svježe hrane vidljiv je pad cijena

12.9.2023.
19:44
VOYO logo

Vlada je imala dogovor s jednim trgovačkim lancem o spuštanju cijena, a kad jedan trgovac to krene činiti, onda bi to trebali raditi i drugi. O tome što bi moglo i koliko pojeftiniti naš reporter Goran Latković uživo je u RTL-u Danas razgovarao sa Zvjezdanom Blažić, savjetnicom za prehrambenu industriju i poljoprivredu .

Na pitanje, može li se dogoditi da trgovci u dogovoru s Vladom pojeftine neke proizvode, a da cijene drugi podignu, stručnjakinja odgovara: "Naravno da se i to može dogoditi, ali ovaj put intencija nije takva. Na tržištu su cijene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda počele i padati. Rast cijena sada je u rijetko kojoj kategoriji prisutan. Iz tjedna u tjedan vidimo da cijene ili stagniraju ili imamo manja sniženja. Vjerujem da i trgovci, koji raspolažu svim podacima o cijenama ne samo na našem tržištu, nego regije, EU i globalne, mogu procijeniti da do više takvih velikih cjenovnih poremećaja ne bi trebalo doći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovci kažu da bi cijene trebali skupiti svi u lancu, pa i dobavljači, znači li to da Vlada treba sjesti i dobavljačima za stol, bilo je pitanja, a Zvjezdana Blažić kaže da to čak i ne treba.

Image
DOBRE VIJESTI ZA GRAĐANE /

Filipović: 'Trgovci su pružili ruku. Spremni su na snižavanje cijena dijela proizvoda, neki već od ovoga petka'

Image
DOBRE VIJESTI ZA GRAĐANE /

Filipović: 'Trgovci su pružili ruku. Spremni su na snižavanje cijena dijela proizvoda, neki već od ovoga petka'

"Mislim da je dovoljno da trgovci obave razgovore s dobavljačima, kao što uvijek pregovaraju o cijenama i akcijama, i vjerojatno će tu biti konzultacije sljedećih dana te da će trgovci obaviti taj dio razgovora", smatra ova stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome koji bi proizvodi mogli pojeftiniti na razinu cijena od 31. prosinca 2022. odgovara da je cijena nekih prehrambenih proizvoda već pala na tu razinu.

"Puno se pričalo o cijenama jaja, veliki dio jaja A kategorije sad su 10 posto niže nego lani u prosincu. Doduše, tada su cijene bile 40 posto više nego godinu ranije", rekla je Blažić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavila je da se vidi pa cijena piletine, sireva, a da jabuka idared ima potpuno istu cijenu kao i lani. "Takvih je proizvoda više i to među svježim proizvodima nego u kategoriji prerađene hrane. No i brašno je jeftinije nego u prosincu lani", ističe Blažević.

Zašto se čekalo toliko na taj dogovor i je li se možda čekalo da prođe turistička sezona, odgovara da ne zna motive Vlade i trgovaca, ali da je sigurno da sada više nema oscilacija u cijenama, da su se ona stabilizirale, da čak i padaju, a onda da je lakše postići dogovor s trgovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu u Banske dvore dolaze predstavnici trgovaca s Vladom te bi se moglo i konkretno znati koliko će i što pojeftiniti.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo