DOBRE VIJESTI ZA GRAĐANE / Filipović: 'Trgovci su pružili ruku. Spremni su na snižavanje cijena dijela proizvoda, neki već od ovoga petka'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar gospodarstva Davor Filipović izašao je pred medije nakon razgovora s najvećim trgovcima u zemlji koji su počeli tijekom jutra. Vlada je pokušala s trgovcima dogovoriti povratak cijena najvažnijih prehrambenih artikala na one cijene koje su vrijedile na koncu prošle godine

12.9.2023.
15:48
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Sastanak ministra gospodarstva Davora Filipovića s trgovcima završio je oko 15 sati. Nakon sastanka ministar je otkrio kako se ide u smjeru smanjenja cijena većeg broja proizvoda.

"Načelno su svi podržali prijedlog Vlade, a sutra nastavljamo s pregovorima", kazao je i dodao da je glavna ideja da se vrijednost potrošačke košarice vrati na cijene kakve su bile 31.12. prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima onih koji to neće moći napraviti u potpunosti, ali će vratiti cijene za 90 posto. Svatko od njih će napraviti maksimalan napor jer nije isto biti jako velik ili malen na tržištu", poručio je.

Jedan od predstavnika ranije je rekao da se od njega nije tražilo vraćanje cijena na 31.12, na što je ministar odgovorio kako su imali jako dobar razgovor s njim te da vjeruje da on zna što je danas dogovoreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je dogovor i konzultacije, gospodin Melačić ima sve informacije kao i svi drugi trgovci koji su bili danas", dodao je Filipović.

Ministar se dotaknuo i pitanja oko dobavljača i proizvođača, budući da neki smatraju da svi u tom lancu trebaju spuštati cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovci komuniciraju s dobavljačima i to treba biti zajednički razgovor, no trgovci su danas pružili ruku i načelno podržali inicijativu. Sutra će se brusiti detalji te će biti sastanak u Vladi, a premijer će izaći s konkretnim informacijama", dodao je.

Image
KLJUČNI SASTANAK /

Filipović optimističan oko dogovora s trgovcima. Peruško: Konzum će podržati Vladin prijedlog

Image
KLJUČNI SASTANAK /

Filipović optimističan oko dogovora s trgovcima. Peruško: Konzum će podržati Vladin prijedlog

Ističe da trgovci sada trebaju odraditi dio svog posla i napraviti interne kalkulacije. "U četvrtak donosimo paket mjera, a neki su trgovci spremni reagirati već u petak", uvjerava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je da se nitko od trgovaca nije protivio Vladinom prijedlogu. "Neki su konkretno podržali sve s preciznim stvarima koje će raditi, Međutim, zajednički je dogovor da se danas ne izlazi s tim. Dio njih treba napraviti određene izračune pa će to sutra ili prekosutra biti detaljizirano. Jako su dobro su prošle konzultacije i vjerujem da će to imati pozitivan efekt da građani imaju niže cijene proizvoda", zaključio je.

Opširnije uskoro...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo