OGLAS

mještani u panici / Strah u kosti utjerao im vuk, vidjeli ga i kraj škole nadomak Splita: 'Djeca stalno pitaju - Može li nas vuk napasti'

Stanovnici ga viđaju svakodnevno, na različitim lokacijama i u različito doba dana. Neobično i slobodno ponašanje divlje životinje ih zabrinjava, pa sada roditelji djecu u obližnju školu voze automobilima

29.11.2023.
20:43
VOYO logo

Prvo su se spustili nadomak Zadra i Šibenika, a sada i Splita. Zaštićeni predator za kojega lovci i stočari tvrde da mu je populacija sad već premašila 600 jedinki, udomaćio se u Kučinama. Mještani ga redovito viđaju i po noći i po danu i to na samo nekoliko stotina metara od mjesne škole.

Nisko na padinama Mosora, ali i na vratima Splita, vuk je snimljen i jutros u samom centru Kučina. "Viđen je i jutros. Prema riječima susjeda bio je poveći. Strahujemo zbog djece. Djeca nas stalno pitaju može li nas, tata, vuk napast? Hoće li nam se nešto dogodit? Di on živi? Je li tu među kućama ili u planini", kaže mještanin Jerko Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici ga viđaju svakodnevno, na različitim lokacijama i u različito doba dana. Neobično i slobodno ponašanje divlje životinje ih zabrinjava, pa sada roditelji djecu u obližnju školu voze automobilima.

"Prije dvije večeri bili smo u kući, zet je taman došao s malom djecom popit' kavu i kaže vidi čudna neka životinja. Izvadio je mobitel i snimio. Dok nam je javio i mi smo izašli vuk je već pobjegao. Iako nismo stručnjaci, nama po snimci izgleda kao vuk. Sad, možda je poluvuk-polu pas, možda je neka vrsta, podvrsta takva", opisao je susret s potencijalno opasnom životinjom Ivan Bekavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
predsjednik Lovačkog saveza /

Vukovi sve češći gosti u naseljenim područjima: 'Skupljat ćemo uzorke izmeta da izbrojimo koliko ih ima u Hrvatskoj'

Image
predsjednik Lovačkog saveza /

Vukovi sve češći gosti u naseljenim područjima: 'Skupljat ćemo uzorke izmeta da izbrojimo koliko ih ima u Hrvatskoj'

Uobičajeno mu je stanište sa sjeverne strane Mosora, ali odavno nije i s južne.

"Prije oko pola godine otprilike su se počeli pojavljivati prvi put. Ja ga nisam vidio, ali imaju ljudi koji drže stoku gore. U Mosoru drže krave, telad i tako. Ja ih pitam je l' im prave štetu, kažu da je zasada dobro" rekao je Josip Miljak iz Kučina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam vam rodom iz Sitnog Gornjeg. Kad sam ja bija mlad, uvijek su vukovi dolazili. U ona vremena prije sto godina, a onda se ovo moderniziralo i sad klima se promijenila. Prvi put čujem da je došao u ovako gusto naselje", dodao je njegov susjed.

Zbog blizine splitskog odlagališta otpada imaju problema i s lisicama i divljim psima. Dio su Općine Solin, ali na svega par kilometara zračne linije od Splita. "Mene je više strah pasa nego vuka ovdje. Jer ovdje imate divljih pasa, šetaju, napadaju na to nitko ne obraća pažnju. Moguće da je vuk zbog njih sišao ovamo dolje. Sve je to moguće", smatra Milan Kantar. Vuk, pas ili mješanac rasprave će potrajati jer se životinju nitko ne usudi snimiti iz blizine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
John wick 2
VOYO logo