'POŠIZILI' ZA ŠIZ-OM / Ovako izgleda kada učenici uzmu stvari u svoje ruke: Tomašević i vlast slušaju

Umjesto zastupnika, u klupe zagrebačke Gradske skupštine sjeli su srednjoškolci i predstavili rezultate projekata Škola i zajednica. Uveden je prije tri godine s idejom da učenici aktivno djeluju u zajednici

Nikolina Matošević

8.6.2024.
8:12
VOYO logo

Oni su predlagali, a vlast je slušala. Od migranata, spolnog uznemiravanja do romske zajednice samo je dio problema za koje su srednjoškolci uspjeli pronaći rješenja. Njih 1600 iz 70 škola cijele se godinu bavilo socijalno osjetljivim temama.

"Mi smo se bavili manjkom fizičke aktivnosti, izgledalo je tako da smo stalno pokušavali pronaći najbolje načine kako pomoći ljudima", govori učenica Nika Čibarić iz Trgovačke škole u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U školi smo samim tim organizirali Dan sporta. To je bio nenastavni dan kada su svi došli trenirati”, kaže njezin školski kolega Andrej Trivanović.

Agronomsku školu predstavile su čak dvije skupine. Jedni su posjećivali beskućnike, drugi staračke domove. "Stalno su nam dolazili razni djelatnici i davali nam nove informacije koje smo mi spojili u jednu priču, danas smo došli s tom pričom i bio je to veliki uspjeh", smatra učenik Agronomske škole Kristijan Elez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLIKO SU BILI USPJEŠNI? /

Učenici osnovnih škola pisali nacionalne ispite: 'Imamo gotovo nešto što je nevjerojatno'

Image
KOLIKO SU BILI USPJEŠNI? /

Učenici osnovnih škola pisali nacionalne ispite: 'Imamo gotovo nešto što je nevjerojatno'

Promjene sa 'Školom i zajednicom'

Da učini isto, sada očekuju od zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji obećava da neće sve ostati samo na riječima. "Političari inače vole puno pričati, a manje slušati. Potrudit ću se da vas čujemo, a ne samo slušamo", kazao im je.

Oni koju su u projektu sudjelovali i lani kažu da promjena stvarno ima. "Mislim da je bio problem dohodci škole i da se to stvarno popravilo, dobili smo predmete koji su nam trebali", govori Lara Dugan, učenica Sportske gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Gradske skupštine, Joško Klisović, predmet poput Škole i zajednice smatra karikom koja u našem društvu nedostaje.

"Da će svatko kritički promišljati o onome što čuje, razmisliti, istražiti, informirati se i donijeti informiranu odluku. To je ono za što se ja zalažem i ponavljam ovo je najveći uspjeh zagrebačke gradske vlasti", smatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Zagrebu, izvodi se u Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Cilj je da taj broj raste već iduće godine. "On bi trebao doći i do Dubrovnika, Vukovara, Gospića…I tamo mladi ljudi trebaju identificirati svoje probleme. Trebaju se suočiti s njima, istražiti ih, steći iskustva i najvažnije djelovati", zaključuje i inicijator projekta Boris Jokić.

Za mlade se nerijetko misli i kako nemaju dovoljno empatije, ali motivacije za doprinos zajednici ne nedostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo