KOLIKO SU BILI USPJEŠNI? / Učenici osnovnih škola pisali nacionalne ispite: 'Imamo gotovo nešto što je nevjerojatno'

Koliko su uspješni bili, učenici prva četiri razreda će saznati u iduća dva dana, a prvi rezultati nacionalnih ispita pokazuju da je najveći broj četvrtaša iz sva tri predmeta pokazao tek srednju razinu znanja. Iza osmaša su ispiti iz 8 predmeta

3.6.2024.
20:10
VOYO logo

Nacionalne ispite učenici su pisali iz hrvatskog, matematike, prirode i društva. Nadaju se dobrim rezultatima.

"Baš me jako zanimaju ti rezultati očekujem da će biti dobri i pokazat će koliko smo mi zapravo naučili u ove četiri godine", rekao je Lovro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da neće biti ispod 80 posto bodova, znam da sam nešto pogriješila jer nisam oko svega bila sigurna", rekla je Jana.

Image
Image
Image

Koliko su uspješni bili, učenici će saznati u iduća dva dana, a prvi rezultati nacionalnih ispita pokazuju da je najveći broj četvrtaša iz sva tri predmeta pokazao tek srednju razinu znanja. Iza osmaša su ispiti iz 8 predmeta. Broj bodova i postotak riješenosti bit će upisani kao bilješka u E-dnevniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati će mi pomoći da se orijentiram za dalje kod upisa u srednju školu i da vidim jesu li moja očekivanja u skladu sa stvarnim rezultatima", rekla je Zara.

"Nije bilo toliko teško i stresno jer smo znali da se ne gleda za upis, a po meni je najteža bila povijest i geografija jer ima najviše gradiva i podataka", rekla je Gala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Učenici osmih razreda najbolje su riješili ispit iz kemije, njih 17 posto dobilo je peticu, dok je najviše jedinica bilo na ispitu iz fizike, ocjenu nedovoljan dobilo je 18 posto učenika. Iz Nacionalnog centra objašnjavaju - to ne znači da je znanje iz fizike lošije.

Image
Image

"Razlike između znanja kemije i fizike ne može biti, to je pitanje težine, odnosno je li ispit lakši ili teži, u ovom slučaju fizika je nešto teža. Nama je cilj 50 posto riješenosti svakog ispita, a to znači da ispit bude srednje težak", rekao je Vinko Filipović, ravnatelj nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve bodove na ispitu iz hrvatskog jezika ostvarilo je samo troje četvrtaša, dok to nije uspjelo nijednom osmašu. Kada je riječ o pisanju sastavka, nijedan bod nije dobilo 23 posto učenika 4. razreda što je 20 posto manje nego lani. Među osmašima takvih je 16 posto, odnosno 8 posto manje nego prošle godine.

Image

"Imamo gotovo nešto što je nevjerojatno, vrlo visoku ozbiljnosti kod pisanog zadatka, a to što određeni postotak nije imao dovoljan broj riječi ili do kraja pogođenu temu je razumljivo", rekao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni ispiti ne utječu na zaključnu ocjenu niti su kriterij za upis u srednju školu, hoće li to postati, odluka je na Ministarstvu. U ovoj školi prošlogodišnjim rezultatima su zadovoljni, ali ravnatelj smatra - potrebne su promjene.

Image

"Ne vrijede sve ocjene u svakoj školi isto, zato je potrebno da se taj sustav prvo izbalansira, a onda da se i rezultati vanjskog vrednovanja uzima kao dio sustava bodovanja za upis u srednju školu", rekao je Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuni rezultati za dva do tri tjedna pokazat će uspjeh na razini županija i gradova. Iduće godine nacionalni ispiti na rasporedu su u ožujku i prvom tjednu travnja.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo