'Riječ je o mrvicama' / Dio Hrvata dobit će i do 160 eura, ali Goran nije zadovoljan: 'Nek ode u dućan'

Za više od 800 tisuća umirovljenika stiže nova novčana pomoć. U sklopu novih mjera pomoći Vlada daje osmi jednokratni dodatak onima s mirovinom do 880 eura. Iz sindikata upozoravaju da je to premalo

Marina Brcković

Marina Brcković

TV reporterka koja se najčešće bavi crnom kronikom i unutarnjom politikom. Donosi samo bitno.

6.3.2024.
20:57
VOYO logo

Baš prije izbora stiže i novi paket pomoći građanima Vlada će ga predstaviti idući tjedan, a vrijedit će od 1. travnja. I ne, nije apri-li-li-li, a osim jeftinije struje i plina, umirovljenicima ponovno stiže jednokratna pomoć i to već ovaj mjesec.

Vjesnici izbora već su tu. Za više od 800 tisuća umirovljenika stiže nova novčana pomoć. "Ja sam penzioner. On se hvali da je povećao penziju, mislim 20 eura, nek ode u dućan", rekao nam je Zagrepčanin Goran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daša Primorac poručuje: "Nek da što može dati. On obećava puno i ima veliku podršku neopravdano." Edo ističe: "Da ne znam koja je stranka, uvijek vam je tako, to će i uvijek biti. Pred izbore sve se daje, a zapravo na kraju ništa se ne daje."

U sklopu novih mjera pomoći Vlada daje osmi jednokratni dodatak onima s mirovinom do 880 eura. Na upit je li to predizborni poklon za građane, ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić nam odgovara: "Pa kao što su bili svih ovih 7 dosad. Vlada ima jedinstveni cilj, štititi od udara inflacije, to smo učinili dosad u kontinuitetu i ova odluka nema nikakve veze s izborima nego sa štićenjem standarda naših umirovljenika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'POTVRDA O ŽIVOTU' /

Dio umirovljenika mirovinskom mora dokazati da su živi, znamo o čemu je riječ

Image
'POTVRDA O ŽIVOTU' /

Dio umirovljenika mirovinskom mora dokazati da su živi, znamo o čemu je riječ

Oni s najnižim mirovinama do 320 eura dobit će 160 eura. Oni koji imaju mirovine između 320 i 460 eura, dobit će 120 eura, a oni s mirovinama između 460 i 600 eura mogu računati na dodatak od 80 eura. Nešto manje, 60 eura, dobit će oni s mirovinom između 600 i 730 eura, a 10 eura manje oni s nešto većom mirovinom, od 730 do 880 eura.

Da je ovo premalo, upozoravaju iz sindikata. Peticijom traže da se mirovine povećaju. "Riječ je zapravo o mrvicama sa stola koji neće bitnije riješiti glavni problem, a to je siromaštvo umirovljenika koji prosječno žive s 500 eura mjesečnih prihoda", rekao nam je Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske. Vlada će i dalje kontrolirati cijene goriva, a iste ostaju i cijene struje i plina. Sve je to u paketu mjera koji će Vlada donijeti idući tjedan. "Sve ostaje isto kao što je bilo do sad, dakle Vlada nastavlja štititi standard naših građana sa sniženom cijenom svih ovih inputa", ističe Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravljaju to i građani. Jadranka nam kaže: "Ako je tako, onda ćemo opet glasati za Plenkovića, to je to." Jasna poručuje: "U redu, super. E, sad, je li to predizborna kampanja, ne znam. Koliko je to realno, vidjet ćemo druge godine. Ali, dapače, treba pomoći u svakom slučaju." Petar pak smatra: "Mi smo svi kao mala djeca, trebamo s vremena na vrijeme Djeda Mraza koji nam donese malo bombona, slatkiša i zadovoljni smo."

Na dar u vidu jednokratne novčane pomoći umirovljenici neće morati dugo čekati. Na račune će im sjesti već ovaj mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo