RAZORNA SNAGA / Seizmolog Kuk: 'Ovako jaki potresi kod nas nisu mogući. Mi nismo na direktnom kontaktu ploča'

'Mi nismo na direktnom kontaktu, odnosno sudaru nekoliko ploča. Ovako jaki potresi kod nas nisu mogući", kazao je Kuk i prokomentirao činjenicu da su se zgrade nakon potresa rušile kao kule od karata', rekao je Kuk

6.2.2023.
19:34
VOYO logo

"Ovo područje je izrazito seizmički aktivno zbog svog seizmotektonskog sklopa koji se tamo nalazi te funkcionira tako da su potresi iznimno česti i jaki. Radi se o direktnom kontaktu nekoliko tektonskih ploča. Afrička ploča pomiče se prema Europi, Arabijska ploča, cijela Turska se nalazi na tzv. Anatolijskoj ploči i Euroazijska ploča je sjeverno od njih. Postoje stalne tektonske sile koje djeluju. Postoji sustav rasjeda koji je dosta dobro definiran i poznat i na njemu su se i prije događali potresi", kazao je seizmolog Krešimir Kuk koji je gostovao u emisiji RTL Danas.

Dodao je i da su pod Hrvatskom samo rasjedi, a ne baš tektonske ploče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo na direktnom kontaktu, odnosno sudaru nekoliko ploča. Ovako jaki potresi kod nas nisu mogući", kazao je Kuk i prokomentirao činjenicu da su se zgrade nakon potresa rušile kao kule od karata.

"Očigledno je da nije bilo sagrađeno protupotresno. Zna se jačina maksimalnih potresa i pitanje je gdje je došlo do problema. Potres traje dulje čim je snažniji. On nastaje u jednoj točki gdje dolazi do pomaka na rasjedu, a onda ta pukotina ima svoju dimenziju. Cijelo pomicanje rasjednih krila je tim dulje što je potres jače", rekao je Kuk pa dodao da je najveća procijenjena očekivana jačina u južnom priobalju Hrvatske oko 7 prema Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ERIC VELASCO FERRERA /

Arhitekt za Danas o urušavanjima nakon potresa: 'Kuće se ruše u doslovno 3-4 sekunde'

Image
ERIC VELASCO FERRERA /

Arhitekt za Danas o urušavanjima nakon potresa: 'Kuće se ruše u doslovno 3-4 sekunde'

Prokomentirao je i što očekuje Tursku i Siriju u idućim satima:

"Sad se proučava. Svi su nastali uglavnom na istočnom anatolijskom rasjedu, ona je gotovo na pravcu koji se podudara gotovo s kontaktom ploča. Drugi potres danas je, izgleda, čak i malo pomaknut. U svakom slučaju se očekuje još potresa, to će biti duže vremena, duže nego što je bilo kod nas", rekao je seizmolog pa usporedio jačinu potresa s onim u Petrinji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bismo uzeli 7,8 kao vrijednost magnitude i usporedili s Petrinjskih 6,4, to bi bilo 125 puta više oslobođene energije u ovom potresu. To nije direktno da je bio 125 puta jači, ali najpreciznije je reći da je oslobodio 125 puta više energije", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo