ERIC VELASCO FERRERA / Arhitekt za Danas o urušavanjima nakon potresa: 'Kuće se ruše u doslovno 3-4 sekunde'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Ovako jak potres kad pogodi temelj, sve se pomakne i dođe do pukotina, to su stvari koje se događaju u sekundama', govori arhitekt Velasco Ferrera

6.2.2023.
17:08
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

"Ovako jak potres kad pogodi temelj, sve se pomakne i dođe do pukotina, to su stvari koje se događaju u sekundama. Čim ima pukotinu i opterećenje u tri sekunde dođe do djelomičnog ili potpunog kolapsa što smo i vidjeli, te nevjerojatne snimke kako se kuće sruše u doslovno tri ili četiri sekunde", rekao je arhitekt Eric Velasco Ferrera koji je 2014. godine dobio nagradu Vladimir Nazor i Viktor Kovačić za najbolje arhitektonsko i urbanističko ostvarenje za osmišljavanje izgleda škole i vrtića na Kajzerici.

Podsjetimo, snažni potres magnitude 7.8 pogodio je jutros južnu Tursku. Osjetio se u velikom dijelu države kao i u nekoliko zemalja u regiji. Par sati kasnije Tursku je pogodio novi potres jačine 7.5 po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenim brojkama u Turskoj i Siriji broj poginulih za sada iznosi više od 2 tisuće, dok je oko tisuću ozlijeđenih. Dok traju velike akcije spašavanja i izvlačenja unesrećenih društvenim mrežama kruže nevjerojatni snimci urušavanja građevina, koje su doslovno nestale u par sekundi.

Image
magnituda 7,8 /

VIDEO Novi razoran potres u Turskoj od 7,7 po Richteru. Već sad broj mrtvih blizu 1300

Image
magnituda 7,8 /

VIDEO Novi razoran potres u Turskoj od 7,7 po Richteru. Već sad broj mrtvih blizu 1300

"Bitno je znati, kada pričamo o tim građevinama što se vide na snimkama i fotografijama, manje više je riječ o zidanim konstrukcijama. One nisu dovoljno fleksibilne", kazao je za Danas meksički arhitekt Eric Velasco Ferrera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako u konstrukciji postoje dvije čvrste sile koje opterećuju zgrade.

"Imamo vertikalne sile, to je sama zgrada beton i ploče i dogodi se da nadodamo još jedan kat što dodatno opterećuje kuću. Čim dođe do malog pomaka zemlje može doći do kolapsa. S druge strane imamo horizontalne sile što su vjetar i potres", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velasco Ferrera govori da je u Turskoj riječ o kombinaciji horizontalne i vertikalne sile. Kazao nam je i kako to nije do vizualnog efekta već se tako nevjerojatne snimke zaista mogu nastati.

"To je nevjerojatno alarmantno da se takvo što dogodi. Ostao sam paf kad sam to vidio, meni je to jako strašno ali može se to dogoditi. Nažalost, uvijek dođe do tih problema kad se to projektira, ili se doda više opterećenja nego li je to dozvoljeno ili nije dovoljno armirano ili je neka treća sila u pitanju", kazao nam je arhitekt Eric Velasco Ferrera

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo