'NE BIH PROLAZILA DVIJE OPERACIJE' / Sanja iz Zagreba: 'Da je ovakav uređaj postojao vidio bi se i onaj drugi rak'

Uređaj kakvog tada nije bilo - sada je stigao. Prvi za vakuumsku biopsiju dojki. Pregled za pacijentice je u ležećem položaju i to je novost

18.3.2024.
22:20
VOYO logo

Prvi put rak je Sanji dijagnosticiran prije osam godina. Godinu poslije otkriven joj je još jedan, a treći 2019-te. Iza nje je pet operacija.

"Možda da je ovakav uređaj postojao vidio bi se i onaj drugi rak. Pa ne bih prolazila dvije operacije i dva puta bila pod anestezijom. Vidio bi se i on. Ono što se ne vidi na MR ili UZV, na tom aparatu se vidi.", rekla je Sanja Šute iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređaj kakvog tada nije bilo - sada je stigao. Prvi za vakuumsku biopsiju dojki. Pregled za pacijentice je u ležećem položaju i to je novost.

Ljubica Luetić Cavor s Kliničkog zavoda za dijagnostičku i radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inače se izvodi taj tip pregleda u nekom polusjedećem položaju koji nije najudobniji za pacijenticu. Ovaj olakšava samim pacijenticama taj trenutak izvođenja same pretrage i uz to omogućuje širi pristup s više razina samoj dojci."

Image
TRI DANA NAKON OSCARA /

Olivia Munn otkrila da ima rak dojke: 'Imala sam dvostruku mastektomiju'

Image
TRI DANA NAKON OSCARA /

Olivia Munn otkrila da ima rak dojke: 'Imala sam dvostruku mastektomiju'

Od raka dojke umrlo je 647 žena

Na godinu u Hrvatskoj oboli oko 3000 žena. Prema posljednjim podacima, od raka dojke umrlo je njih 647. Iz cijele Hrvatske dolaze u Kliniku za tumore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Sjekavica, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice kaže: "To je veliki broj žena koji dolazi tu kod nas. Ono što je još važno istaknuti je da će se složeni, kompleksni invazivni zahvat raditi u puno ljepšim uvjetima za žene. Tu je napredak koji vidimo."

U Klinici za tumore naprave više od 1000 posebnih biopsija na godinu uz kontrolu ultrazvuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj aparat nam je odličan što omogućuje da radimo takozvane biopsije širokom iglom uz pomoć mamomata, tehnikom kojom se dijagnosticiraju mikrostanice koje ne možemo nužno vidjeti ultrazvučno ili nekom drugom metodom npr. magnetom.", kaže Ljubica Luetić Cavor.

Novi uređaj za biopsiju težak je 330 000 eura i donirala ga je udruga Europa Donna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska kaže: "Ovaj predivni aparat koji je hvalevrijedan i koji je jedini u Hrvatskoj. Europa Donna je godinama skupljala diljem Hrvatske u svim gradovima koji su zaista svoju energiju i trud uložili u sakupljanje novaca i prepoznavanje vrijednosti ovog aparata."

Prije nego što počne s radom - slijedi edukacija u Ljubljani. Više od 90 posto oboljelih od raka dojke ima šansu za izlječenje ako se bolest otkrije na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Znanstvenici tvrde: Otisak prsta može otkriti rak dojke i to pomoću znoja! Hoće li u potpunosti zamijeniti mamografiju?

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo