provjerili smo / S kongresa medicine životnog stila stiglo upozorenje svim građanima. Evo koje navike treba mijenjati

S prvog kongresa medicine životnog stila stiže upozorenje svim građanima. Koje navike treba mijenjati odmah - donosi naša ekipa

3.6.2023.
20:14
VOYO logo

Zdrave životne navike uče se od malena. No, Hrvati baš i ne paze. Više od pola se ne bavi baš nikakvom tjelesnom aktivnosti.

"Prije sam vježbao češće, sad malo rjeđe – što se tiče trčanja, sad imam neke druge aktivnosti", govori Rajko Smrzlić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pod stresom sam kad sam na poslu. Moram raditi stvari za zaraditi novac za preživjeti", kaže Silvio Šimun iz Zagreba.

U odnosu na zemlje Europske unije i Veliku Britaniju - Hrvatska je najgora u dijabetesu i raku debelog crijeva, po ukupnoj stopi smrtnosti od raka i druga najgora u raku dušnika, bronha i pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kakvu hranu jedemo? /

Jesu li meso i riba koji se pumpaju aditivima opasni za zdravlje? Odnijeli smo nekolicinu na analizu

Image
Kakvu hranu jedemo? /

Jesu li meso i riba koji se pumpaju aditivima opasni za zdravlje? Odnijeli smo nekolicinu na analizu

"Hrvatska je zapravo lošija od prosjeka Europe u većini pokazatelja životnog stila, uz iznimku, bar službeno – potrošnje alkohola godišnje", kazao je voditelj istraživanja o zdravlju u Hrvatskoj Marko Radenović.

Sve je to životni stil. Može biti lijek, ali i uzrok kroničnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se uvijek znam našaliti pa kažem da je kronični stres kao loš brak. Kroničan je ponavlja se, onda se dogodi onaj disbalans hormona i onda više ne možemo djelovati na adekvatan način. Onda mi sami krenemo uništavati imunološki sustav i to je veliki problem", govori specijalistica neuropsihijatrije Vida Demarin.

U Hrvatskoj je 2020. od nezaraznih bolesti, ili kako ih nazivaju „bolesti životnog stila“ umrlo gotovo 50 000 ljudi. Da živi stresno potvrđuje i prva dama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stresan u svakom slučaju da se ne lažemo, ali rekla bih da prilično da pazim na jednu ravnotežu. Ničega previše ničega premalo. Nema univerzalnog savjeta – jedini koji bi mogao biti koliko toliko univerzalan je da ljudi to trebaju prepoznati, dići ručnu i zaustaviti se dok je vrijeme", govori voditeljica Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a Sanja Musić Milanović.

Svaki treći Hrvat ima povišen krvni tlak - najviši u Europskoj uniji. Karlo je studirao u Amsterdamu i kaže ondje su puno aktivniji. Bez obzira na vrijeme i godišnje doba - bicikliraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno sam taman krenuo raditi, tako da provodim puno vremena za računalom. Pokušavam što više tjedno otići na trening, dugo sam se bavio sportom, pa su mi zdrave navike ostale. Trudim ih se što duže zadržati", govori Karlo Martić iz Zagreba.

Medicina životnog stila je nova grana medicine, a s prvog hrvatskog kongresa stižu i savjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozitivno misliti, dobro se hraniti i dobro se kretati, izbjegavati ovisnosti i lijepo spavati i jako se družiti. Ja mislim da to mogu biti poruke za svakog od vas, nas i svakog Hrvata", kazao je dopredsjednik Hrvatske udruge za medicinu životnog stila Igor Jukić.

Nužno je spavati bar sedam sati. Promjenom ili poboljšanjem životnog stila Hrvatska bi mogla spasiti tisuće života svake godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo