OTKUD LOGIKA? / Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Hrvatske banke nude najniže kamate na štednju u eurozoni, pa se baš i ne Isplati štedjeti kod kuće. No do većih kamata ne morate daleko. Građani kažu da je svejedno spremmili novac u čarapu ili banku, jer na kamatama skoro nema ništa

26.9.2023.
9:00
VOYO logo

Građani već neko vrijeme ne moraju jurišati na banke da ulože svoju štednju jer su kamate preniske.

Božena Plasajac iz Zagreba kaže da štedi u "čarapi": "Kakvo je vrijeme došlo, svejedno je dal je to čarapa ili ladica. Isto je to kao i u banci." Mirjana Šarić kaže da nije fer da banke imaju zaradu, a štediše ne, a i Zlatko Topalović kaže da su niske kamate demotivirajuće za štediše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veću motivaciju građani bi mogli pronaći u susjednoj Sloveniji. Intesa u Sloveniji u ponudi ima kamatu 2,2 posto, a PBZ u Hrvatskoj 1,5 posto.

Addiko u Sloveniji 2,8, u Hrvatskoj 1 posto. UniCredit u Sloveniji 1 posto, a Zaba u Hrvatskoj niskih 0,02 posto. Ako odlučite u banku staviti 10 tisuća eura u Sloveniji, nakon godinu dana dobit ćete 100 eura. Ako taj isti iznos stavite u istu banku u Hrvatskoj, nakon godinu dana dobit ćete 2 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drukčije su okolnosti u dvjema zemljama, kažu nam u Hrvatskoj udruzi banaka pa Tamara Perko, predsjednica HUB-a pojašnjava: "Ista je grupacija banaka, ali su različite zemlje i specifične situacije. Dakle, Hrvatska je ušla u euro, a Slovenija je ranije imala taj efekt. Ne možemo uspoređivati i imati iste kamatne stope u različitim zemljama."

Image
robinhudovski porez siromašnijima /

Ekonomski analitičar o cijenama: 'Uz banke, trgovci najviše zarađuju. Na školskim torbama su marže i 100%'

Image
robinhudovski porez siromašnijima /

Ekonomski analitičar o cijenama: 'Uz banke, trgovci najviše zarađuju. Na školskim torbama su marže i 100%'

Slovenija jest bolja od Hrvatske. No nije od ostatka eurozone. Hrvatska, Cipar i Slovenija imaju najmanje kamate. Dok najbolje uvjete štedišama nude Francuska, Estonija i Italija. Situacija u Hrvatskoj će se promijeniti, kažu analitičari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoje Serdarušić, ekonomski analitičar, kaže: "Poslovne banke će tu transmisiju na građane izvršiti u narednim mjesecima. Neke su banke u boljoj situaciji pa ne moraju odmah tražiti. Ali pritisak konkurencije je tu velik. Pa i država će se uključiti s izdavanjem kratkoročnih obveznica."

Jedna je banka već značajnije iskočila. HPB je prošlog tjedna ponudio kamatu 3 posto. Ostale banke nisu reagirale. Zasad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamara Petko dodaje: "Neke banke su počele prije ljeta počele dizati kamate na depozite. Neke će sada, ali vrlo skoro. Kad kažem vrlo skoro mislim na listopad."

Jer sve do sada bile su mrvice koje su banke nudile građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo