kreću usavršavanja / Preglede bi u bolnici umjesto liječnika uskoro mogle obavljati medicinske sestre. Kreću na usavršavanje

Već iduće godine Hrvatska bi mogla dobiti prve usko educirane medicinske sestre specijalistice. Znat će sve što treba - od onkologije i kardiologije do hematologije

22.2.2023.
19:20
VOYO logo

Nemojte se iznenaditi ako vam uskoro specijalistički pregled u bolnici ne obavi liječnik - nego medicinska sestra ili tehničar.

Nema straha, u dobrim ste rukama, jer uskoro kreću na specijalističko usavršavanje i znat će sve što treba - od onkologije i kardiologije do hematologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima 20 godina radnog iskustva i najviše vremena provode s pacijentima. Kaže, da bi one mogle educirati njih i njihove obitelji, i same se moraju posebno educirati, baš kao i liječnici.

Image
NESRAZMJER PLAĆA /

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

Image
NESRAZMJER PLAĆA /

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

"Svaki dan se srećemo s puno krvnih pripravaka. Sudjelujemo u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. Trebamo imati kompetenciju da smo sposobne samostalno dati transfuziju krvi", rekla je Ljiljana Pomper, glavna sestra Zavoda za hematologiju KB-a Merkur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro će i to moći, ali za to i biti plaćene. Dio zadataka od liječnika preuzet će sestre. Slična praksa već postoji u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

"Transfuzije krvi, kao što znate to je liječnička djelatnost, tu su različita ultrazvučna mjerenja, dopleri. Liječniku je bitno izraditi mjerenja, on će postavljati dijagnozu, neće sestra davati dijagnozu, a sam postupak mjerenja, ultrazvučnih color doplera će moći raditi i medicinska sestra", rekao je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Komore sestara poručuju - cilj je da sestrama specijalizaciju plati država. Priprema se 20-ak sestrinskih specijalizacija.

"Puno sestara odlazi možda van, možda u druge bolnice, možda izvan bolničkog sustava, ali i udruge struke. Mislim da kada bismo imali priliku da znaju da je specijalizirana sestra ili neka druga da bi ih to zadržalo u sustavu", rekla je Pomper.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručna društva dobila su rok do prvog ožujka da dostave svoje prijedloge programa specijalizacija.

"Postupak nije brz ni lagan. Mi se nadamo da ćemo Pravilnik dovršiti ove godine da bi možda u prvu provedbu krenuli možda sljedeće godine. Morao sve razraditi, ne smije biti nikakvih propusta u izradi Pravilnika, jer je to prvi pravi prijenos ovlasti", rekao je Gazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju prijedloga će Ministarstvo zdravstva pripremiti plan i program. Ovakav proces već je pokrenut za područje hitne medicine.

"Stoga je već utemeljena edukacija za njih 375 koji će biti osposobljeni za one situacije u okviru hitne medicine koji će pružati pomoć dakle u nekim situacijama kada je to moguće da preuzmu ulogu i liječnika", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već iduće godine Hrvatska bi mogla dobiti prve usko educirane medicinske sestre specijalistice.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo