PRVI PILOT TRENING / Pucnjevi, noževi i svađe na zagrebačkoj Policijskoj akademiji: 'Policajci moraju donijeti vrlo brzu odluku'

Izveden je prvi pilot trening, slijedeći je u Litvi, zatim Poljskoj pa BiH. Polaznika ima 40, a upravo Hrvatska je lider ovog projekta koji je financirala Europska Unija

Ivana Ivanda Rožić

Ivana Ivanda Rožić

Prati suđenja, najveće pravosudne afere, sigurnosne izazove u zemlji, nepravilnosti u policijskom sektoru

10.5.2024.
17:53
VOYO logo

Pucnjevi, potezanje noževa i svađe - sve se to moglo danas čuti na zagrebačkoj Policijskoj akademiji. Na sreću, samo u svrhu učenja, točnije obuke za brojne policajce, među kojima su i stranci.

Od obiteljskog nasilja do raznih uličnih sukoba, Policijska akademija ovih dana je domaćin raznim ekipama iz Latvije, Poljske ali i Bosne i Hercegovine. Razgovarali smo s voditeljem međunarodne obuke na Policijskoj akademiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan nasilan indicent, jedna svađa poput nedavne u Kaštelima, preraste u ozbiljno kazneno djelo. Osoba je teško ozlijeđena, počinitelj pobjegne, u zgradi je još jedna osoba koja može biti ozlijeđena, a policajci moraju donijeti vrlo brzu odluku kako pružiti prvu pomoć ozlijeđenima te kako zaštiti sebe", objasnio je Aleksandar Čubrilo, voditelj međunarodne obuke na Policijskoj akademiji, kako izgleda jedna od situacija za vježbu.

Izveden je prvi pilot trening, slijedeći je u Litvi, zatim Poljskoj pa BiH. Polaznika ima 40, a upravo Hrvatska je lider ovog projekta koji je financirala Europska Unija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stres kao komponenta treninga je presudan, a ako ne imitirate stvarne situacije na realističan način, teško da ćete čovjeka dovesti u istu situaciju u kojoj bi se našao kad bi radio na ovakvim nasilnim i incidentnim događajima", objasnio je Čubrilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo