Eksplozija boja, mirisa i okusa! Najbolji blagdanski kolači na jednom pladnju. Pomoćna slastičarka Slavica Markanović svakodnevno pakira 40 kilograma koji se odmah i prodaju: "Linzere, imamo oraščiće, štrudlice, male jelkice, mađaricu, bijelu pitu, rogač, jafficu."
U riječkom slastičarskom obrtu peče se više od 20 vrsta kolača. Lani u prosincu prodali su 700 kilograma. Ove će godine, nadaju se još i više. Rade i torte, a granica u izradi nema.
Ilona Kirovskaja je majstorica slastičarka i otkriva što sve rade: "Jestivo cvijeće, figurice, doslovno, može se lice isklesat od mase, Djeda mraza, što god zamislite!"
Vlasnica je počela sama u garaži prije 37 godina. Danas njezin obrt zapošljava jedanaestero ljudi. Potražnja je velika jer su žene sve zaposlenije i nemaju vremena za pečenje kolača. Ove godine tu su 20 posto skuplji nego lani.
Vlasnica slastičarskog obrta Silvana Dijanić Košir: "Mislim da je jeftinije kupiti jer svatko si može odrediti onoliko koliko želi kupiti. Najprodavaniji nam je miks miješanih kolača, cijena mu je 120 kuna po kilogramu."
Kilogram suhih kolačića je 100 kuna, kao i tradicionalne orahnjača i makovnjača.
Renata Pende iz Rijeke kaže: "Ne gledam na isplativije, nego gledam da je meni lakše, bez obzira na tradiciju."
Neki kažu kako za pečenje kolača nemaju dara, pa ih kupljeni spase. No, drugi ipak od tradicije ne odustaju, kao Riječanka Nina Blažić: "S obzirom da ste me ulovili u slastičarnici, ne znam da li ćete mi povjerovat, većinu pečem sama, medenjake uvijek."
Na riječkoj tržnici na štandu s orašastim plodovima i kandiranim voćem cijene su kao lani. Najbolje ide orah koji je pred blagdane 300 posto traženiji.
Renato Đuran, prodavač na riječkoj tržnici: "Najniži su 60, neka normalna srednja klasa. Dobri orasi koji su malo miješane polovice, četvrtinke, taj je 80. Prva klasa se nalazi od 90 do 100, čak vam mogu reći da se najviše ti skuplji i prodaju!"
Lješnjaci su po 100, kao i uvozni badem, dok je domaći 150 kuna. Kada se sve zbroji i oduzme, pečenje kod kuće uglavnom je jeftinija opcija.
Riječanka Nataša kaže nam: "Uopće ne razmišljam o kupovini kolača, pečenje kolača mi je dio nekakvog rituala i ugođaj zapravo i miris kolača!"
Kupovni ili iz kućne radinosti, najvažnije je da kolača za blagdane ima i da se jedu s voljenima.