Započela je berba bundeva. Suša i tuča napravile su svoje. Samo je manji dio uroda nastradao, koštice su uglavnom krupne i očekivanja od prerade ulja su velika.
"Prinosi će čak biti moždazadovoljavajući. Teško je sada reći na prvu. Jučer smo praktički krenuli u berbu, treba malo vremena proći da se vidi", kaže Matija Patrčević, uzgajivač bundeve iz Strmca Podravskog.
"Danas je tek početak pa se ne može reći koliko točno čega bude. Na prvi mah - bude nešto", dodaje Dražen Hohnjec iz Vinice. "Tikvi ima... Ali suša i tuča napravili su svoje. Sad obrađujemo prvu, a poslije budemo vidli prve rezultate ", kaže Denis Dombaj iz Strmca Posavskog.
Srećom, samo je manji dio uroda nastradao koštice su uglavnom krupne i očekivanja od prerade ulja su velika.
"Prerada koštica u ulje kod nas je čitavu godinu. Imamo hladno prešano bučino ulje, to je jedan sasvim drugi proces nego ova termička obrada. Imamo djevičansko bučino ulje i to je čisto bučino ulje bez dodatka stranih ulja", kaže Danijel Patrčević, proizvođač bučinog ulja iz Strmca Podravskog
Patrčevići pod bundevom imaju 170 hektara, nakon berbe koštice otpremaju u sušaru gdje ih suše 10-12 sati, a potom melju. Ta se masa onda zagrijava i preša, a prešanjem nastaje ulje, a ostaje pogača - visokonutrotivna stočna hrana. Iskoristivost koštica je 100%, a interesa ima sve više. "Dosta Istra potražuje naša ulja, polako privikavamo i Dalmaciju, svake godine vidimo da je naše ulje sve traženije u dalmatinskim krajevima", dodaje Danijel.
Zadovoljno su počeli berbu, a kad se zbroje svi prinosi zadovoljstvo sigurno neće izostati niti kad berba završi.