Pakiraju i degustiraju / Osobe s intelektualnim poteškoćama na terapiju idu u solinsku tvornicu čokolade: 'Ovo je najslađi posao'

Korisnici Centra za odgoj i obrazovanje 'Juraj Bonači' u Splitu dolaze godinama, a sada su izradili i svoju čokoladu s reljefom katedrale sv. Duje. Zadacima pristupaju odgovorno jer znaju da je to osjetljiv posao

10.1.2024.
8:30
VOYO logo

Ima li bolje radne terapije od one u tvornici čokolade? Osobe s intelektualnim poteškoćama, korisnici splitskog centra "Juraj Bonači", već godinama stižu u solinsku tvornicu čokolade gdje sami izrađuju, pakiraju, ali i degustiraju proizvode.

Kad je posao sladak kao ovaj, ništa nije teško. Korisnici Centra ovdje su godinama, a sada su izradili i svoju čokoladu s reljefom katedrale sv. Duje. Zadacima pristupaju odgovorno jer znaju da je to osjetljiv posao. "Posao je sladak, ali i težak", govori Ivan Banić, korisnik Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu. "Treba se skoncentrirati na kutije, treba paziti. Treba ih brojati po pet i ne smije se pogriješiti broj, jer kutija trebabiti napunjena. Mora se manje pričati, a više biti radno sposoban", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
festival čokolade u opatiji /

Najslađi događaj na Kvarneru: Čokoladni vikend čeka desetak tisuća gostiju. Tradicija je stara 127 godina

Image
festival čokolade u opatiji /

Najslađi događaj na Kvarneru: Čokoladni vikend čeka desetak tisuća gostiju. Tradicija je stara 127 godina

Sami je izrađuju, a zatim pakiraju. Usput se malo i zaslade. Mirko Novaković, još jedan korisnik Centra, priznaje da čokoladu jedu za marendu, a i da je nose kući. "Jedemo pomalo, pa nastavimo raditi", kaže Dario Mirzak koji smatra da je ovo najslađi posao koji postoji. Radili bi i više da mogu, a Ivan Banić priželjkuje češće dolaske u tvornicu. "Volio bih više dana, jedan mi je premalo. Volio bih radimo da barem ponedjeljkom i petkom. Da su barem dva dana, više bi se naradili", rekao je.

Radna instruktorica u centru "Juraj Bonači", Mirela Vrdoljak, kaže da im je ovo omiljena terapija. "Ovdje se bave nečime svakodnevnim, kao što je hrana. Tome moraju pristupiti na drugačiji način. Uči ih i higijeni i kako se ophoditi s nečim što je van njihovih radnji u radionicama", izjavila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solinski čokolatijer Marinko Biškić u svojoj tvornici prži kakao i proizvodi sirovinu, a s centrom "Juraj Bonači" surađuje gotovo 10 godina. "Prije osam godina smo napravili Guinnessov rekord i napravili najveću čokoladu na svijetu. U tom pothvatu pomagali su i korisnici dnevnog centra 'Juraj Bonači'. Godinama dolaze, a ove godine proizvode i svoju čokoladu s reljefom sv. Duje", rekao je.

Na kraju radnog dana treba se i zabaviti pa zasvira i čokoladna ploča. Kada ona odsvira svoje, može se i pojesti, na zadovoljstvo ekipe koja uživa u radnoj terapiji u maloj tvornici čokolade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo