Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Pakiraju i degustiraju /

Osobe s intelektualnim poteškoćama na terapiju idu u solinsku tvornicu čokolade: 'Ovo je najslađi posao'

Korisnici Centra za odgoj i obrazovanje 'Juraj Bonači' u Splitu dolaze godinama, a sada su izradili i svoju čokoladu s reljefom katedrale sv. Duje. Zadacima pristupaju odgovorno jer znaju da je to osjetljiv posao

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Ima li bolje radne terapije od one u tvornici čokolade? Osobe s intelektualnim poteškoćama, korisnici splitskog centra "Juraj Bonači", već godinama stižu u solinsku tvornicu čokolade gdje sami izrađuju, pakiraju, ali i degustiraju proizvode.

Kad je posao sladak kao ovaj, ništa nije teško. Korisnici Centra ovdje su godinama, a sada su izradili i svoju čokoladu s reljefom katedrale sv. Duje. Zadacima pristupaju odgovorno jer znaju da je to osjetljiv posao. "Posao je sladak, ali i težak", govori Ivan Banić, korisnik Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu. "Treba se skoncentrirati na kutije, treba paziti. Treba ih brojati po pet i ne smije se pogriješiti broj, jer kutija trebabiti napunjena. Mora se manje pričati, a više biti radno sposoban", dodaje.

Sami je izrađuju, a zatim pakiraju. Usput se malo i zaslade. Mirko Novaković, još jedan korisnik Centra, priznaje da čokoladu jedu za marendu, a i da je nose kući. "Jedemo pomalo, pa nastavimo raditi", kaže Dario Mirzak koji smatra da je ovo najslađi posao koji postoji. Radili bi i više da mogu, a Ivan Banić priželjkuje češće dolaske u tvornicu. "Volio bih više dana, jedan mi je premalo. Volio bih radimo da barem ponedjeljkom i petkom. Da su barem dva dana, više bi se naradili", rekao je.

Radna instruktorica u centru "Juraj Bonači", Mirela Vrdoljak, kaže da im je ovo omiljena terapija. "Ovdje se bave nečime svakodnevnim, kao što je hrana. Tome moraju pristupiti na drugačiji način. Uči ih i higijeni i kako se ophoditi s nečim što je van njihovih radnji u radionicama", izjavila je.

Solinski čokolatijer Marinko Biškić u svojoj tvornici prži kakao i proizvodi sirovinu, a s centrom "Juraj Bonači" surađuje gotovo 10 godina. "Prije osam godina smo napravili Guinnessov rekord i napravili najveću čokoladu na svijetu. U tom pothvatu pomagali su i korisnici dnevnog centra 'Juraj Bonači'. Godinama dolaze, a ove godine proizvode i svoju čokoladu s reljefom sv. Duje", rekao je.

Na kraju radnog dana treba se i zabaviti pa zasvira i čokoladna ploča. Kada ona odsvira svoje, može se i pojesti, na zadovoljstvo ekipe koja uživa u radnoj terapiji u maloj tvornici čokolade.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike