festival čokolade u opatiji / Najslađi događaj na Kvarneru: Čokoladni vikend čeka desetak tisuća gostiju. Tradicija je stara 127 godina

Kada polovinom studenoga neka turistička destinacija ne priča o problemima postsezone, jer sezona još uvijek traje, to je svakako odlična vijest. I tako cijeli Kvarner ruši rekorde, a Opatija se priprema za 17. po redu Festival čokolade čija priča počinje u Austro-Ugarskoj

9.11.2023.
20:46
VOYO logo

Prekrasno izgleda studeni u proljetnome ruhu na Kvarneru. Zaljubljeni par iz susjedne Bosne i Hercegovine ovdje će u subotu izreći "sudbonosno da". I ne samo to. Buduća mladenka s odabranikom za dolazak u Opatiju ima još jedan razlog.

"Ja volim slatko i čokoladu, pa tu je Festival čokolade, morao me dovesti", otkrila je za RTL Danas 19-godišnja Elda Piragić iz Srebrenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Opatiji počinje 17. festival čokolade. U tijeku su pripreme. Prodavačica koja održava i radionice za djecu Delfina Trajčeva predstavlja kap u moru ponude.

Image
'SHRINKFLACIJA' ISTOPILA GRAMAŽE /

Primijetili ste da je vaša omiljena čokolada sve tanja? Niste umislili, evo gdje nas sve varaju na gramaži

Image
'SHRINKFLACIJA' ISTOPILA GRAMAŽE /

Primijetili ste da je vaša omiljena čokolada sve tanja? Niste umislili, evo gdje nas sve varaju na gramaži

"Imamo praline vrlo različitih okusa, 20-ak otprilike, 4 vrste čokolade s različitim okusima, malina, pistacio, maslinovo ulje, ganache", kazala nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko finale trodnevne manifestacije bit će u nedjelju, na reviji slatkih haljina koje teže oko pet kilograma.

Akademska kiparica Georgette Yvette Ponte koja ih izrađuje otkriva detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radila sam ih deset dana, ima ruby čokolada, bijela čokolada, crna čokolada i mliječna čokolada i na kraju, neke nisu još gotove", kazala nam je.

Kraljici slatkiša u čast, otvorena je i izložba koja pokazuje kako su se opatijski hoteli i cijela Austro-Ugarska Monarhija prije 127 godina sladili čokoladom iz riječke tvornice, prve u Hrvatskoj i okolici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bila prava tvornica u suvremenom smislu te riječi, tvornički kompleks je imao nekih 6, 7 zgrada, 100-tinjak zaposlenih, proizvodila se čokolade, praline, džemove, tortice, stotine čuda slatkih", kazao nam je Velid Đekić, autor izložbe iz Muzeja grada Rijeke.

Slatki šušur ovog će vikenda biti dodatni vjetar u leđa opatijskim hotelijerima. Glasnogovornik najveće hotelske grupacije na Kvarneru Ivan Sarajlić iznosi zanimljive podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo ne možemo govoriti o postsezoni budući da sezona još uvijek traje, barem što se naših hotela u Opatiji tiče, evo upravo smo u srcu kongresne sezone i ovih se dana u našim hotelima održava nekoliko velikih događaja, a tako je bilo i u rujnu, i u listopadu", istaknuo je.

Listopad je s 500. 000 noćenja na Kvarneru 6% bolji od prošle godine. Ovdje je turizam atraktivan 365 dana u godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 10. do 12. studenog desetak tisuća gostiju očekujemo samo za taj čoko vikend, a Advent kreće od 1. prosinca, dekoriranje grada je već u punom jeku, hotelijeri su pripremili svoj bogati program, glazbene programe, smještajne i gastro ponude, tako da bit će nam jako lijepo u zimi", dodaje Goran Pavlović, menadžer za kongresni i ostale oblike turizma Turističke zajednice grada Opatije.

Čak i ako hladne zime ne bude, razloga za dolazak na Kvarner neće nedostajati!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo