POJAČANA SIGURNOST / Na poligonu Crvena zemlja hitni pregled terena: Zbog smrti malog Čeha otkazana vojna vježba

Nakon što je poginuo dječak iz Češke na vojnom poligonu kod Knina očito će se mnoge stvari mijenjati. Odgođena je i današnja vojna vježba, a Ministarstvo obrane je odlučilo hitno „pročešljati“ poligon i uvesti nove mjere.

24.6.2024.
19:57
VOYO logo

Pet dana nakon što su češki turisti pronašli neeksplodiranu granatu ručnog bacača granata od 40 milimetara koju je njihov devetogodišnji sin kasnije kraj Obrovca aktivirao i pri tom poginuo, na poluotvorenom dijelu poligona Crvena zemlja raspored je promijenjen zbog hitnog pregleda terena.

Zbog tragičnog događaja vojska je odlučila otkazati gađanja koja su bila zakazana od 24.-27. lipnja, tada je pristup trebao biti potpuno zabranjen , ali on je sada ograničen zbog toga što se provode sigurnosne kontrole, odnosno provjerava koliko je cijelo područje trenutno zagađeno minsko-eksplozivnim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL doznaje iz MORH-a da su na terenu pirotehničari i da će se, nakon nemilog događaja, uz trenutačnih 6 postaviti i dodatne ploče upozorenja da se na poligon ulazi na vlastitu odgovornost i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva.

Turisti, poput čeških kolekcionara ostataka minsko-eksplozivnih sredstava, često istražuju područje na kojem je poligon i na koji se dolazi makadamskom cestom iz Knina. Drugi mogući pristup je šumskim protupožarnim putem iz Golubića, ali ondje nema upozorenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRAGEDIJA KOD OBROVCA /

Čeh uhićen zbog eksplozije u kojoj je poginulo dijete. Detalji su nevjerojatni

Image
TRAGEDIJA KOD OBROVCA /

Čeh uhićen zbog eksplozije u kojoj je poginulo dijete. Detalji su nevjerojatni

"Ovdje ne idu planinari, nego ovda idu motoristi i biciklisti, ova trasa tuda im je teren, oni vole ići ovom bijelom cestom" kaže Miroslav Čučak iz Golubića koji ima stado ovaca, a njegova supruga Mira dodaje:

" Nije me strah zato što nisam primijetila, nit je bila neka tabla upozorenja, tako da me nikad nije bilo strah. Ja čuvam mirno ovce. A da naiđem na nešto, prijavila bi policiji, sigurno ne bi dirala", kaže Mira Čučak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacije o zabrani pristupa poligonu, objavljuju se na stranicama Grada Knina, Turističke zajednice i kninskim web portalima, a obavijesti dobivaju i lovci.

"Dolaze lovočuvari i vode Talijane. Talijani love šljuke, oni su strastveni lovci na šljuke i tim dijelom tu iz Prijeboja naselja i ovih brda ovdje. Ali ja nisam naišao na ništa što se tiče toga, jedino čahure te njihove gdje love ", kaže Branko Jerković, lovac iz Golubića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježbe gađanja u pravilu se ne organiziraju na lovne vikende, a lovci i Grad Knin su prije 15-ak godina postigli da se kraj Suhopolja više ne uništavaju neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva u većim količinama.

"Pošto su dosta velike eksplozije bile, razbacivalo je ta sredstva, ne uništi svako, nego ode nešto dalje, ovako-onako, vojska je to prikupljala, ali znalo se dogoditi da pokupe i civili. Sada je to rijetko, vrlo rijetko da se može pronaći nešto od tih minsko-eksplozivnih sredstava", pojašnjava Domagoj Pokrajčić, predsjednik Lovačke udruge Dinara Knin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada NATO-ov poligon, udaljen svega 10 kilometara od Schengenske granice, značajan je za Grad Knin.

"On je nužan tu s jedne strane kao poligon za vježbanje, a s druge strane kao jedna brana, jedan vojni objekt na rubu Europske unije. U Kninu radi puno vojnika i nama je u interesu da ti ljudi žive i rade u Kninu. Tako da takav jedan objekt ima za nas određeni značaj", kaže gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić (NEZ.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se moglo zaobići poligon na putu prema Parku prirode Dinara Grad s Hrvatskim šumama dogovara probijanje novog zaobilaznog puta s istočne strane, od Kijeva.

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo