Fiš paprikaš u kotliću, pucketanje vatre i miris dima. Badnjak bez fiša Slavonci i Baranjci kažu da ne mogu zamisliti.
"Ne, to je tradicionalno i ja mislim vjekovima", kaže Radmila Forgić iz Josipovca.
Neki su tradicionalni meni još malo i proširili.
"Tradicionalno fiš i malo pečenog, mislim malo pečene ribe, ali to je to – samo riba", kaže Dubravka Ivošević iz Erduta.
A neki imaju i poseban razlog za to.
"Ja sam Adam, tako da mi je za Badnjak imendan i kako sad bez ovaj ribe", pita Adam Forgić iz Josipovca.
Bez dobre ribe nema dobrog fiša, a ribe će u ribarnicama, kažu – biti dovoljno.
"Ribe će biti dovoljno za sve, znači to uvijek bude, ako sad ne - onda kad? Bit će", poručuje Kristina Bistrica, vlasnica ribarnice u Kneževim Vinogradima.
Gužve očekuju od ponedjeljka, no kupovina je već počela.
"Radi cijela obitelj pa nećemo imati vremena očistiti i znam da i oni imaju gužvu onih dana pa sam par dana prije došla po tu ribu", kaže Aniko Kontrac iz Kamenca.
Uoči blagdana za kuhanje fiša najviše se traži šaran.
"Šaran je 5 eura i 30 centi što ćemo mi sad za blagdane od ponedjeljka sniziti na 5 eura", najavljuje vlasnica ribarnice Kristina Bistrica.
Pa se s dobrim šaranom može početi pripremati fiš. Evo što je najvažnije.
"Dobra paprika, dobar omjer ribe, začina i svega ostalog, vode, ja kažem da je fiš jedna matematika", kaže Denis Šoštarić, vlasnik restorana.
U kojoj svoju računicu imaju svi koji je vole.
"Dobra riba i dobra paprika i ljubav, jedva čekam da se skuha, da mogu jesti", otkriva Dubravka Ivošević.
"I ja sameljem luk i domaće rezance s puno jaja i volimo svi", kaže Radmila Forgić.
"Fiš je jako jednostavno kuhati, isto kao i bicikl voziti, ako ga znaš voziti – lagano ga voziš, a ako ne znaš – onda ti je problem", zaključuje Adam Forgić.
No i za problem postoji rješenje.
"Takozvani fiš To Go, mi to kažemo, dođeš, kupiš i odneseš si doma, staviš na svoj blagdanski stol i uživaš u tom fiš paprikašu", kaže Denis Šoštarić.
Kada se s ljubavlju kuha, kažu, svaki fiš je dobar, a najbolji je kada se jede u dobrom raspoloženju i društvu dragih ljudi.