TRADICIONALNI MENI / Možete li zamisliti Badnjak bez ribe na stolu? Otkrili smo tajnu dobrog fiš paprikaša: 'Ja kažem da je to matematika'

Možete li zamisliti Badnjak bez ribe na blagdanskom stolu? Teško - kao i dobar fiš paprikaš bez dobre ribe. Provjerili smo ima li je dovoljno, ali i što se u ribarnicama uoči blagdana najviše traži

12.12.2023.
19:57
VOYO logo

Fiš paprikaš u kotliću, pucketanje vatre i miris dima. Badnjak bez fiša Slavonci i Baranjci kažu da ne mogu zamisliti.

"Ne, to je tradicionalno i ja mislim vjekovima", kaže Radmila Forgić iz Josipovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su tradicionalni meni još malo i proširili.

"Tradicionalno fiš i malo pečenog, mislim malo pečene ribe, ali to je to – samo riba", kaže Dubravka Ivošević iz Erduta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A neki imaju i poseban razlog za to.

"Ja sam Adam, tako da mi je za Badnjak imendan i kako sad bez ovaj ribe", pita Adam Forgić iz Josipovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez dobre ribe nema dobrog fiša, a ribe će u ribarnicama, kažu – biti dovoljno.

Image
Koja mrcina! /

Ljepotan, kapitalac, zubatac - kralj mora! Težak 7,60 kilograma nudio se na šibenskoj ribarnici

Image
Koja mrcina! /

Ljepotan, kapitalac, zubatac - kralj mora! Težak 7,60 kilograma nudio se na šibenskoj ribarnici

"Ribe će biti dovoljno za sve, znači to uvijek bude, ako sad ne - onda kad? Bit će", poručuje Kristina Bistrica, vlasnica ribarnice u Kneževim Vinogradima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gužve očekuju od ponedjeljka, no kupovina je već počela.

"Radi cijela obitelj pa nećemo imati vremena očistiti i znam da i oni imaju gužvu onih dana pa sam par dana prije došla po tu ribu", kaže Aniko Kontrac iz Kamenca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči blagdana za kuhanje fiša najviše se traži šaran.

"Šaran je 5 eura i 30 centi što ćemo mi sad za blagdane od ponedjeljka sniziti na 5 eura", najavljuje vlasnica ribarnice Kristina Bistrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa se s dobrim šaranom može početi pripremati fiš. Evo što je najvažnije.

"Dobra paprika, dobar omjer ribe, začina i svega ostalog, vode, ja kažem da je fiš jedna matematika", kaže Denis Šoštarić, vlasnik restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kojoj svoju računicu imaju svi koji je vole.

"Dobra riba i dobra paprika i ljubav, jedva čekam da se skuha, da mogu jesti", otkriva Dubravka Ivošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ja sameljem luk i domaće rezance s puno jaja i volimo svi", kaže Radmila Forgić.

"Fiš je jako jednostavno kuhati, isto kao i bicikl voziti, ako ga znaš voziti – lagano ga voziš, a ako ne znaš – onda ti je problem", zaključuje Adam Forgić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i za problem postoji rješenje.

"Takozvani fiš To Go, mi to kažemo, dođeš, kupiš i odneseš si doma, staviš na svoj blagdanski stol i uživaš u tom fiš paprikašu", kaže Denis Šoštarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se s ljubavlju kuha, kažu, svaki fiš je dobar, a najbolji je kada se jede u dobrom raspoloženju i društvu dragih ljudi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo