IVONA SARŠON ŽARKOVAC / Kako se analizira sladoled s bakterijama? Pričali smo s mikrobiologinjom

'Pronađene su bakterije koje su prvi pokazatelj higijenskog stanja u objektu i to su prvi pokazatelji da bi se trebale poduzeti neke mjere vezane za proceduru održavanja bolje higijene'

10.8.2023.
19:48
VOYO logo

Zadaća nastavnog zavoda za javno zdravstvo je da radi screening na terenu i da brine o prevenciji.

Glavna namirnica o kojoj se priča u ljetnim danima svakako je sladoled, no postavlja se pitanje ima li razloga za brigu o higijeni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine nema razloga za brigu. Rezultati koji su dobiveni analizama na 75 uzoraka sladoleda u našoj županiji govore o stanju higijene u objektima. Želim reći da nema razloga za brigu jer niti u jednom uzorku nisu izolirane patogene bakterije, kazala nam je Ivana Saršon Žarkovac, voditeljica laboratorija za mikrobiologiju hrane županijskog NZJZ-a.

Što to zapravo znači?
Pod patogene bakterije koje se nalaze u urocima pod njih se misli na salmonelu bakterije no niti u jednom nisu pronađene. Nikakve bakterije koje bi mogle uzrokovati nekakve zdravstvene smetnje od mučnine, temperature, bolova u trbuhu i probavnih smetnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su izolirane, kako bi ploče za analizu izgledale?

Na podlozi za salmonelu, ako ima porasta bakterija, ona bi izgledala znatno drugačije, ovako izgledaju pravilno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
što to jedemo? /

Inspekcija na Kvarneru: Gotovo svaki drugi sladoled ima bakterije

Image
što to jedemo? /

Inspekcija na Kvarneru: Gotovo svaki drugi sladoled ima bakterije

Što je onda pronađeno u analizi te je li to opasno za ljudsko zdravlje?

Pronađene su bakterije koje su prvi pokazatelj higijenskog stanja u objektu i to su prvi pokazatelji da bi se trebale poduzeti neke mjere vezane za proceduru održavanja bolje higijene. Nakon svake analize objekt dobiva informaciju o rezultatima i kasnije se rješavaju problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju sladoled, kako izgleda procedura?

Kada uzorci dođu u zavod odmah se pristupa analizi uroka se obradi nasadi se na adekvatne ploče, drže se na odgovarajućim temperaturama te nakon tri dana imamo rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijski je odjeknulo da od 75 uzoraka, 40 posto ima bakterije te je prema tome gotovo svaka druga kuglica neispravna? Ima li straha?

Mislim da nije baš tako. Da je svaka druga kuglica neispravna bilo bi to zabrinjavajuće, no u pitanju higijene prema sadašnjim analizama nema pokazatelja velikih zdravstvenih opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Inspekcija na Kvarneru: Gotovo svaki drugi sladoled ima bakterije

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo