SUBVENCIJE KAMATA / Ivana se nada vlastitim kvadratima, ali kredit joj je trenutno nedostižan san. Grad Pula tvrdi: Imamo rješenje!

Svi žele vlastite kvadrate, ali do njih je možda najteže ikad doći, posebno mladima. Grad Pula tvrdi da ipak ima rješenje! Subvencionirat će kamate na stambene kredite mladima. Je li zbog visokih cijena kvadrata i malih plaća za mnoge kredit nedostižan san?

3.12.2023.
7:30
VOYO logo

Ključ u vlastitoj bravi, odmaranje u svom stanu i na svom kauču. Zvuči idealno za mnoge koji žele riješiti stambeno pitanje, no je li zaista tako?

Ivana iz Pule jedna je od mnogih koji sanjaju o vlastitim kvadratima. Od njih neće odustati, no za sada čeka bolje dane ili bolje reći uvjete. "Kreditno smo sposobni, ali za cijenu stanova od 50 kvadrata nudi se 170.000-180.000 eura što je nama nemoguće", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U grad se mogu javiti oni s odobrenim kreditima. Mlađima od 45 godina sufinancirat će se 50 posto kamate. Stefani kao samohrana majka u ovome ne vidi priliku.

"Možda je jednostavnije kad si udvoje jer se uzme zajednički kredit. Mislim da bi grad trebao pronaći mjeru kako će pomoći ljudima koji ne mogu si priuštiti kupiti stan i ljudima koji su podstanarstvu", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NEMA NIKOG' /

Stanari u panici! Muškarac u Splitu zvoni po stanovima i označava one koji su prazni. Oglasila se policija

Image
'NEMA NIKOG' /

Stanari u panici! Muškarac u Splitu zvoni po stanovima i označava one koji su prazni. Oglasila se policija

Kamate će se subvencionirati na rok od pet godina i u najvišem iznosu od 200 eura.

Petra nam također priznaje da trenutno nema svoj stan, ali bi ga voljela kupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U najmu sam, međutim voljela bih riješiti stambeno pitanje. Ali cijene stanova su sad jako visoke pa ne znam bih li mogla podići kredit sa svojom plaćom", ističe.

Oni koji su pak uspjeli već su se prijavili. Pročelnica za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule Ivana Sokolov govori nam da je natječaj otvoren zadnjih 15 dana te da su s njihove strane zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijave pristižu, a u odnosu na prošlu godinu imamo sedam do osam zahtjeva više. Zahtjevi se zaprimaju u zatvorenim omotnicama, a onda ih obrađuje povjerenstvo", objasnila je.

Subvencije su tek početak pokušaja rješavanja problema stanovanja u Puli kojeg dodatno otežava apartmanizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki su problemi zato što su velike cijene po metru kvadratnome. Imamo prijave i za POS-ove stanove pa ćemo otvoriti novu turu. Što se tiče samih najmova, idemo prema dugoročnom najmu gdje ćemo graditi šest naših stanova za početak i to kreće iduće godine", otkrio nam je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

U Gradu vjeruju da su na pravom putu i nadaju se da je ovo samo početak rješavanja gorućeg problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo