OGLAS

1. put ostao bez njega / Igor je imao 3 epileptička napadaja jer nedostaje lijeka. Tražio ga i preko granice, doznajemo kad će stići na tržište!

Od 13. studenog u Hrvatskoj nema lijeka za oboljele od epilepsije Phemiton. Prema prvim informacijama nije ga trebalo biti do kraja godine. Doznajemo, rješenje je ipak pronađeno. Više u priči RTL-ove reporterke Leone Šiljeg.

7.12.2023.
9:25
VOYO logo

Igor Pintarić ima epilepsiju i isti lijek pije od 1995. godine, a sada je prvi put ostao bez njega. U dva tjedna imao je tri epileptična napadaja.

"Srećom moja majka je bila doma pa me okrenula na bok. Postoji strah, ne od samog napada, nego da ne bi došlo do pucanja žila u mozgu ili zastoja srca, ne daj Bože", govori nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjava da lijeka koji stopira napadaje nije bilo ni u jednoj ljekarni. Tražio je i u susjednoj Sloveniji, zvao ljekarne u Koprivnici i Križevcima. Nestašica je prijavljena 13. studenog ove godine zbog kašnjenja u proizvodnji djelatne tvari iz Indije.

Image
neće ga biti dva mjeseca /

Čeka nas nestašica Klavocina. Ipak, zasad ga još ima u ljekarnama: ' Nije potrebno stvarati kućne zalihe'

Image
neće ga biti dva mjeseca /

Čeka nas nestašica Klavocina. Ipak, zasad ga još ima u ljekarnama: ' Nije potrebno stvarati kućne zalihe'

Neurologinja Iris Zavoreo s Klinike za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice objašnjava da je Phemiton lijek star gotovo sto i nešto godina i ističe da njegovo vrijeme zapravo prolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje brojni moderni lijekovi i mi u bolnicama kad uvodimo lijekove, uvodimo nove lijekove. Bolesnika s ovim lijekom je malo", poručuje.

Za one koji su bez njega ostali savjetuje da se jave svom liječniku, a i nju pacijenti zovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je bila gospođa kojoj sam revidirala terapiju. Povisila sam doze ostalih antiepileptika, a ostali bolesnici su se snašli i konzultirali s obiteljskim liječnikom ili ljekarnikom. Problem su očito riješili jer se više nisu javljali", dodaje neurologinja.

Najprije je bila najavljena nestašica do tjedna između Božića i Nove godine. U kutijici je inače 50 tableta što je Igoru dovoljno za tri mjeseca. Pije pola tablete dnevno i to samo ujutro. U šali nam govori da je sada kutijica prazna pa mu služi kao kasica prasica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, doznajemo da će biti promjena i prije kraja godine. U Hrvatskoj agenciji za lijekove su nam potvrdili da se ide na interventni uvoz.

"U Hrvatskoj trenutačno nema dostupnih drugih lijekova s istom djelatnom tvari, ali postoje druge terapije za istu indikaciju. Ovaj lijek s djelatnom tvari nabavljat će se postupkom interventnog uvoza drugih članica Europske unije", potvrdila nam je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisno o žurnosti uvoza, lijek bi u Hrvatskoj trebao biti u roku od jednog do sedam dana.

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Zadranin koji je zalio SDP-ovce tekućinom sada je uhićen zbog - izazivanja požara