OTKRILA 200 KARCINOMA / Hrvatska ima prvi u Europi program koji uz pomoć umjetne inteligencije dijagnosticira rak. Sada ga svi žele

Dok se hrvatsko zdravstvo bori s nizom problema među kojima su istaknuti oni na velikom prosvjedu liječnika na Markovom trgu, u Europi smo poznati po programu za rano otkrivanje raka pluća koji se temelji na umjetnoj inteligenciji

29.3.2023.
21:00
VOYO logo

Prije dva mjeseca Drago Radmanović je dobio dijagnozu tumora pluća i krenuo na kemoterapiju. Liječnica obiteljske medicine ga je poslala na pregled.

"Moja dijagnoza je zloćudni tumor pluća, s tim da sam prije godinu i pol bio na respiratoru. Dobio sam emboliju oba plućna krila i to je vjerojatno posljedica", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dobivanju dijagnoze liječnicima na Jordanovcu pomaže umjetna inteligencija. Traži čvoriće na plućima od jednog do pet milimetara. Cilj ih je otkriti u što ranijoj fazi.

Ante Zovko, glavni inženjer radiologije Nacionalnog programa otkrivanja raka pluća, objasnio je kako točno umjetna inteligencija pomaže u dijagnosticiranju ove zloćudne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ŠTRAJK JE LEGITIMAN' /

Liječnici najavili štrajk, a iz Ministarstva pomirbeno: 'Otvoreni smo za dijalog koji je jedini put prema rješenju'

Image
'ŠTRAJK JE LEGITIMAN' /

Liječnici najavili štrajk, a iz Ministarstva pomirbeno: 'Otvoreni smo za dijalog koji je jedini put prema rješenju'

"Da bi bilo lakše za shvatiti zamislite da uzmete kemijsku olovku i napravite jednu točkicu. I ta mala točkice je jedan čvor koji se nalazi u plućima i mi ga pokušavamo pronaći i otkriti što je to. To je program koji izrazito pomaže radiolozima", rekao je.

Čim nešto otkrije, prikazuje veličinu, širinu i volumen, a svaki nalaz još jednom prođe i kroz liječničke ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi svejedno morate još malo provjeriti da vidite postoji li nešto što umjetna inteligencija nije prepoznala što se isto može dogoditi, ili da je prepoznala nešto što je slično, a nije to", pojasnio je.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća započeo je prije dvije i pol godine. Uz umjetnu inteligenciju pregledano je 15 000 snimki pluća i otkriveno 200 karcinoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada govorimo o karcinomima nisu bili samo karcinomi rak pluća, nego su bila i druga sijela. Ono što je užasno važno reći je da su svi naši pacijenti, njih 200-tinjak živi. Polovica je operiranih koji su redovito praćeni, a druga polovica je u onkološkom liječenju", dodala je koordinatorica pulmologa Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća, Kristina Krpina.

Nalazi im stižu iz cijele Hrvatske, a naš je nacionalni program prvi takav u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anutn Aboud je administrativni koordinator Nacionalnog programa Klinike za plućne bolesti. Pohvalio se da je hrvatski program prepoznat među europskim znanstvenicima.

"Jordanovac je pozvana da sudjeluje u jednom velikom europrojektu pod nazivom SOLAS. Hrvatska je pozvana da bude lider radne skupine u svim državama članicama Europske unije. Možemo zapravo reći da će Europa učiti od Hrvatske što se tiče screeninga za rak pluća", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva karika u nizu su liječnici obiteljske medicine.

"Oni zapravo u ambulanti pronađu pacijente koji su kandidati koji zadovoljavaju kriterije i oni ih upućuju nama. Ono što je jako važno za reći tu nema papirnatih uputnica. Dakle, običnom aplikacijom doktori prijavljuju svoje pacijente u 16 radioloških centara", pojasnila je Krpina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalazi su gotovi za pet dana i dostavljaju se liječniku obiteljske medicine. Rezultate kakve već ima Hrvatska, želi i Europa.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo