Nikad manje purica iz uvoza na policama. Domaćom proizvodnjom pokrit će se čak 85 posto hrvatskih potreba. Očekivano - omiljeno blagdansko jelo skuplje je nego lani - a najtraženiji su zagorski purani.
Rijetko tko može odoljeti ovom prizoru, slasnoj blagdanskoj purici. Mnogima je upravo ovo najiščekivanije jelo u godini. Hrvati godišnje pojedu tri i pol kilograma puretine, a to je otprilike upravo jedna purica. Najtraženiji su zagorski purani, a kao i svemu ostalom, i njima je porasla cijena.
"Kod nas su purice 90 kuna, purani su 80 kuna - kila očišćenih. Prošle godine je bilo 60 kuna purani, 70 kuna purice", kazala je vlasnica OPG-a Božena Ruk.
Do Božića je nešto više od mjesec dana, a već je sada prava umjetnost doći do purice. prodavači kažu, za cijenu više nitko ni ne pita.
U prosincu Hrvati pojedu više od 130 000 purana. Uvoz je tek 15 posto, a ove bi godine trebao biti i manji jer je Francuskog, Njemačkog i Mađarskog mesa manje zbog ptičje gripe, a uz to još je i skuplje. Ova situacija, domaćim je proizvođačima dala novi zamah.
"Naši purani su također svi rezervirani, još nešto malo imamo, ali to čuvamo, razmišljali smo o onim vjernim kupcima koji nam se uvijek vraćaju tako da ih i ove godine želimo zadovoljiti, namiriti, a neki novi kupci će nažalost ili ostati bez purice ili će je probati pronaći negdje drugdje", kazao je vlasnik OPG-a Boris Vrhovski.
Da nije porasla cijena stočne hrane i struje koja je potrebna za grijanje, proizvodnja - ali i prodaja mogle bi biti znatno veće.
"Ove godine je potražnja veća. Mi smo imali prošle godine oko 200 komada. I sve smo prodali. Ove godine, pa da imam još 150 komada još bi prodali", dodala je Božena.
Poskupljenja su natjerala građane da paze na svaku kunu, no kad je u pitanju purica - nema rasprave. Nabavlja se, bila ona skuplja za 10, 20 ili tko zna za koliko kuna, ili u skorijoj budućnosti eura.