'Cijene nas uništavaju' / Europa gori od prosvjeda, nezadovoljni su i u Hrvatskoj: Poljoprivrednici izlaze na ulice?

Image

Hrvatski poljoprivrednici podržali su europske kolege i sve je izvjesnije da će traktori ponovno i na hrvatske ulice. Val nezadovoljstva širi se Europom, danima bukte prosvjedi farmera revoltiranih novom poljoprivrednom politikom Europske unije

6.2.2024.
22:07
VOYO logo

Prosvjedi bukte od Francuske i Grčke do Belgije i Italije, gdje farmeri traktorima putuju u Rim, a u Milano su poveli kravu. Španjolcima je dosta visokih troškova, birokracije i konkurencije iz zemalja koje nisu članice EU-a. Smirila ih nije ni odluka Europske komisije da ukida spornu odredbu o smanjenju količine pesticida.

"Četvrta sam generacija poljoprivrednika u svojoj obitelji i ovdje imamo goleme probleme s velikim lancima koji manipuliraju tržištem, a političarima su važni samo oni. Mi farmeri smo prodani", kaže španjolski farmer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene nas uništavaju, a mi smo tu jer moramo biti jedinstveni i jer nas guši zajednička poljoprivredna politika EU-a. Provodimo više vremena u papirologiji nego u polju i proizvodnji hrane", dodaje farmerica iz Španjolske.

Uz ostalo, zbog previše klikova, fotografiranja, dokumentiranja i papirologije koje od njih traži Europska unija, za prosvjed se spremni i hrvatski poljoprivrednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko čega smo se usuglasili da imaju apsolutnu našu podršku što se tiče ratara, da apsolutno opravdano imaju povjerenje od nas jer ono što se njima događa se i hrvatskom poljoprivredniku", ističe Mato Brlošić, član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

Image
'NEŠTO ĆE SE DOGAĐATI U ZAGREBU' /

Europom haraju prosvjedi, a hrvatski poljoprivrednici tvrde: 'Naši su problemi puno veći'

Image
'NEŠTO ĆE SE DOGAĐATI U ZAGREBU' /

Europom haraju prosvjedi, a hrvatski poljoprivrednici tvrde: 'Naši su problemi puno veći'

Odluka idući tjedan

Konačnu odluka o prosvjedima donijet će idući tjedan. "Imamo u utorak upravni odbor HPK-a na kojem ćemo donijeti odluke u kojem smjeru ćemo ići dalje, ako ostane situacija ovakva i ništa se ne promijeni sigurno će doći do neke reakcije na takvu administraciju", kaže Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko Odbora komore već je održalo sjednice i izrazilo želju da se u prosvjed krene bez dvojbe. "Poljoprivrednici zovu, pitaju, kada će, što se čeka, gdje je HPK-a, čitajući po mrežama ima onih koji su ekstremni i ekstremniji od ovih ekstremnih kada pogledamo što sve hrvatski poljoprivrednik priča, ali ono generalno osjeti se umor", kaže Brlošić.

Podršku svog Ministarstva oko prosvjeda nemaju. Iako su oni prvenstveno usmjereni protiv Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče eventualnih prosvjeda Vlada i Ministarstvo ocjenjuju da nema potrebe za njima jer kontinuirano surađuju s poljoprivrednicima s kojima rješavamo njihovu problematiku koja je aktualna kako prijašnjih godina tako i sada", ističe Tugomir Majdak državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Nezadovoljstvo se nagomilalo i diljem Europe preselilo se s farmi na europske ulice, a čini se, moglo bi i na hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo