A KUGI NI TRAGA /

Bili smo u dvorištu gdje ima kolinja: 'Susjedi uvijek dođu na friške čvarke. To je veselje, za nas praznik!'

U baranjskom mjestu Kopačevo na tradicionalnoj svinjokolji bila je i naša slavonska ekipa RTL-a. Od svinja se sve iskoristi, pa i kosti koje se čuvaju za juhu. A da bi imali lijepu šunku, kobasu i kulen, prvo treba imati lijepe domaće svinje

2.12.2023.
20:06
VOYO logo

Sunčano jutro bilo je danas u baranjskom mjestu Kopačevo u dvorištu obitelji Fica. Puno je bilo posla jer danas je bilo i tradicionalno kolinje.

"Od malih nogu to radimo, tako smo naučili, svake godine prvu subotu u prosincu pravimo kolinje", rekao nam je Josip Fica iz Kopačeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine uz poseban oprez, jer iako u Baranji nema afričke svinjske kuge, sve kaže, mora biti u skladu s propisima i pod veterinarskim nadzorom.

A od svinja koje drže za svoje potrebe iskoristit će sve. Meso, mast, ali i kosti, koje ne bacaju nego spremaju za juhu. "Najosnovnije je da imamo lijepe svinje, domaće, uhranjene onako po našoj tradiciji bez koncentrata s domaćom hranom", rekao nam je Čabo Cickai iz Kopačeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE STAJU /

VIDEO Seljaci i dalje blokiraju cestu kod Županje, ali i u Drnišu: 'Plenković se zadnjih dana igra s poljoprivrednicima'

Image
NE STAJU /

VIDEO Seljaci i dalje blokiraju cestu kod Županje, ali i u Drnišu: 'Plenković se zadnjih dana igra s poljoprivrednicima'

Majstore mesare pitali smo za recepturu poznatih baranjskih suhomesnatih specijaliteta. "Meso, slanina, začini, prava domaća paprika", otkrio nam je Ištvan Krištof iz Kopačeva. Najbolja paprika je, kažu – baranjska. Okus mesa za kobasice provjerio je domaćin. Smjesu, potom, spretne ruke brzo su pretvorile u kobasice. Svatko je znao svoj posao i radio što treba, no sve se odvijalo pod budnim okom gospođe Andree.

"Ispekla sam im kiflice, pa onda jetrice. Za ručak je meso, krumpir i na kraju navečer večera - sarma", otkrila nam je Andrea Fica iz Kopačeva. Da bi svi mogli jesti, trebalo je rješavati i usputne probleme - poput problema sa zubima. "Tu, bio je jedan i rekla sam mu sine izvadi, neće izvaditi, Pištika uhvatila i izvadila van", rekla nam je Edit Fica iz Kopačeva.

"Normalno, dok nije ni trepnula već je zub bio vani", ispričao nam je majstor mesar Ištvan. Danas je u njihovu seoskom dvorištu svatko našao nešto za sebe, a ekipa koja se okupila bila je brojna. Uz obitelj, rodbinu i prijatelje na svinjokolji su uvijek i dobri susjedi. "Dobri susjedi uvijek dođu malo pogledati, na friške čvarke, na lijepe polutke. To je veselje i to je za nas praznik", kaže Mato Cerić iz Kopačeva.

Praznik koji se na selu slavi godinama i tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno. Preživjeli su, kažu, svakakva iskušenja pa vjeruju da će i izazove koji su pred njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo