OGLAS

A KUGI NI TRAGA / Bili smo u dvorištu gdje ima kolinja: 'Susjedi uvijek dođu na friške čvarke. To je veselje, za nas praznik!'

U baranjskom mjestu Kopačevo na tradicionalnoj svinjokolji bila je i naša slavonska ekipa RTL-a. Od svinja se sve iskoristi, pa i kosti koje se čuvaju za juhu. A da bi imali lijepu šunku, kobasu i kulen, prvo treba imati lijepe domaće svinje

2.12.2023.
20:06
VOYO logo

Sunčano jutro bilo je danas u baranjskom mjestu Kopačevo u dvorištu obitelji Fica. Puno je bilo posla jer danas je bilo i tradicionalno kolinje.

"Od malih nogu to radimo, tako smo naučili, svake godine prvu subotu u prosincu pravimo kolinje", rekao nam je Josip Fica iz Kopačeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine uz poseban oprez, jer iako u Baranji nema afričke svinjske kuge, sve kaže, mora biti u skladu s propisima i pod veterinarskim nadzorom.

A od svinja koje drže za svoje potrebe iskoristit će sve. Meso, mast, ali i kosti, koje ne bacaju nego spremaju za juhu. "Najosnovnije je da imamo lijepe svinje, domaće, uhranjene onako po našoj tradiciji bez koncentrata s domaćom hranom", rekao nam je Čabo Cickai iz Kopačeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE STAJU /

VIDEO Seljaci i dalje blokiraju cestu kod Županje, ali i u Drnišu: 'Plenković se zadnjih dana igra s poljoprivrednicima'

Image
NE STAJU /

VIDEO Seljaci i dalje blokiraju cestu kod Županje, ali i u Drnišu: 'Plenković se zadnjih dana igra s poljoprivrednicima'

Majstore mesare pitali smo za recepturu poznatih baranjskih suhomesnatih specijaliteta. "Meso, slanina, začini, prava domaća paprika", otkrio nam je Ištvan Krištof iz Kopačeva. Najbolja paprika je, kažu – baranjska. Okus mesa za kobasice provjerio je domaćin. Smjesu, potom, spretne ruke brzo su pretvorile u kobasice. Svatko je znao svoj posao i radio što treba, no sve se odvijalo pod budnim okom gospođe Andree.

"Ispekla sam im kiflice, pa onda jetrice. Za ručak je meso, krumpir i na kraju navečer večera - sarma", otkrila nam je Andrea Fica iz Kopačeva. Da bi svi mogli jesti, trebalo je rješavati i usputne probleme - poput problema sa zubima. "Tu, bio je jedan i rekla sam mu sine izvadi, neće izvaditi, Pištika uhvatila i izvadila van", rekla nam je Edit Fica iz Kopačeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno, dok nije ni trepnula već je zub bio vani", ispričao nam je majstor mesar Ištvan. Danas je u njihovu seoskom dvorištu svatko našao nešto za sebe, a ekipa koja se okupila bila je brojna. Uz obitelj, rodbinu i prijatelje na svinjokolji su uvijek i dobri susjedi. "Dobri susjedi uvijek dođu malo pogledati, na friške čvarke, na lijepe polutke. To je veselje i to je za nas praznik", kaže Mato Cerić iz Kopačeva.

Praznik koji se na selu slavi godinama i tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno. Preživjeli su, kažu, svakakva iskušenja pa vjeruju da će i izazove koji su pred njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo