ispričala sve za rtl danas / Beba Nela bori se za život, srce joj radi tek 20%. Očajna majka: 'Liječnici su nas ignorirali, govorili da izmišljam'

Dva mjeseca majka je upozoravala, ali nitko nije slušao - četveromjesečna beba sada se bori za život. Njezino maleno srce slabo radi. Majka za nemar optužuje pedijatricu i Opću bolnicu u Virovitici

21.9.2023.
19:31
VOYO logo

Iako je dugo pokušavala diobiti dijete i liječnici su joj govorili da zbog teške endometerioze možda nikada neće moći postati majka, Anamary Živko, u svibnju ove godine na svijet je donijela malu Nelu.

Djevojčica Nela sada se bori za život. Ima teško srčano oboljenje, diše uz pomoć respiratora radi,a srce joj radi tek 20 posto. Nalazi se u KBC- u Zagreb. Majka koja za sve optužuje pedijatricu i Opću bolnicu u Virovitici, ispričala je za RTL Danas kroz što je prošla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala Nela najprije je u bolnici, nakon što je rođena u terminu, dobila žuticu. Nelina majka kaže da je nakon toga djevojčica zdrava puštena kući.

Međutim, majka je brzo primijetila da dijete gubi na težini, da joj otiču kapci te da ne mokri, pa je o svemu obavijestila svoju pedijatricu, koja je, kaže majka, unatoč upozorenjima da dijete ne jede, nije slušala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
inovativni pristup /

Pionirski zahvat bolnice Sv. Katarina! Marijana je mislila da je komplikacija s kojom se bori nerješiva: Izliječena je

Image
inovativni pristup /

Pionirski zahvat bolnice Sv. Katarina! Marijana je mislila da je komplikacija s kojom se bori nerješiva: Izliječena je

"Rekli su mi da ne izmišljam i da ne hodam okolo jer će dijete pokupiti neki virus te da se ne igram doktora. Rekli su da čekam dva tjedna, a da sam čekala dva tjedna, dijete bi umrlo doma na krevetu", priča očajna majka.

Prije dva tjedna hospitalizirana je u bolnici u Virovitici. Nitko od liječnika čak nije htio niti gledati fotografije kojima bi majka dokazala da maloj Neli zaista otiču kapci. Dijete je slabije disalo, tvrdi majka, a sve su i pedijatrica i liječnici u bolnici ignorirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon četiri dana Nelu su opet uredno vratili kući. Zabrinutoj majci to nije dalo mira, pa je otišla u privatnu polikliniku. Liječnica koja je pregledala djevojčicu vidjela je smeđu mokraću i hitno ih uputila u Klaićevu.

"Rekla nam je da je to crvena zastava i da odmah idemo u Klaićevu. Rekla nam je da dijete izgleda jako loše i da je za bolnicu", kaže majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj klinike za dječje bolesti poručuje da je dijete prije tri dana hospitalizirano, a da se preko noći pogoršalo stanje.

"Dijete je s obzirom na kliničke tegobe zaprimljeno na bolničku obradu, u trenutku prijema prema medicinskoj dokumentaciji je urednih vitalnih parametara i urednog kontakta, i ne teže narušenog općeg stanja", kaže ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, Goran Roić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon opsežne obrade, kaže Roić, postavljena je dijagnoza teške srčane bolesti s dilatacijom lijeve pretklijetke i klijetke, a majka Anamary kaže da Nela nikada nije plakala toliko kao te noći.

"Smjestili su nas na odjel i tu kreće naša noćna mora. Nekoliko sam puta zvala sestru na zvono jer je beba jako teško disala. Mjerila joj je tlak, temperaturu i sve je bilo u redu. Nela je cijelu noć stenjala, a tek kad je došla nova smjena, došla je sestra i pitala me mama zašto beba tako teško diše. Ja sam rekla da sam to cijelu noć govorila", tvrdi majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došao je liječnik, kaže Anamary i rekao da je dijete jako loše i da mora biti prebačeno na Rebro. Anamary su rekli da moli da dijete preživi put.

"Jako je plakala. Kad su je doveli u sobu, sva je bila siva i jedva je disala. Prebacili su je na intenzivnu i rekli da mora biti prebačena na Rebro, ali da ne znaju hoće li preživjeti put od 15 minuta", priča nam majka Anamary.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Kliničko bolničkog centra Zagreb kažu stanje djevojčice je teško, ali stabilno. Diše uz pomoć respiratora i nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja.

"Ne mogu biti kod kuće. Sve su njezine stvari tamo, a nje nema. Moje ruke su prazne", rekla je Nelina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za malu Nelu rekli su da je bliže smrti nego životu i da se trebalo reagirati na simptome.

"Moglo se spriječiti... Znam da se moglo. Ja sam dala sve od sebe. Nema gdje nismo hodali", ističe Anamary.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli je slučaj prokomentirala odabrana pedijatrica iz Virovitice koja nije htjela pred kamere.

"Djevojčica je unazad nepunih mjesec dana pregledana u skladu s pravilima struke, također i od bolničkih i vanbolničkih specijalista, a uz to bolnički opservirana i obrađivana. Zbog trenutno važećih pozitivnih propisa u Republici Hrvatskoj vezanih uz GDPR i zaštitu osobnih podataka maloljetnika kao i Zakona o pravima pacijenata nisam u mogućnosti iznositi podatke vezano za slučaj. Neli naravno od sveg srca želim brzi oporavak i povratak kući", odgovorila je pedijatrica dr. Ira Amšel Žigman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim pedijatrice, majka za nemar optužuje i bolnicu u Virovitici gdje je njezina kćer prije dva tjedna hospitalizirana.

"Dana 5. rujna 2023. godine dojenče Nela Živko u dobi 3,5 mjeseca zaprimljena je na Odjel za pedijatriju nakon pregleda u Hitnoj pedijatrijskoj ambulanti zbog sumnje na upalu mokraćnih putova. Kod prijema je bila dobrog općeg stanja i urednih vitalnih funkcija. Dijete je na prijemu bilo kardiopulmonalno kompenzirano. Na prijemu na Odjel za pedijatriju i u periodu hospitalizacije nije primijećen otok kapaka niti otok drugih lokalizacija". Dijete je u tijeku hospitalizacije redovito pregledavano, a sa Odjela za pedijatriju otpušteno je dobrog općeg stanja, respiratorno suficijentno i bez otoka kapaka. Tijekom boravka i otpusta nije bilo kliničkih simptoma i znakova kardiološke bolesti. Klinička slika kod dojenčeta je nepredvidiva i u kratkom vremenskom periodu može doći do iznenadne promjene zdravstvenog stanja dojenčeta, što ne možemo predvidjeti, rekli su nam iz Opće bolnice Virovitica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrinuta majka kaže da je na stanje male Nele upozoravala liječnike. Pita se zašto je sustav zakazao. Dok se bori za život svoje djevojčice Nele, progovorila je jer ne želi da se ovo dogodi nekom drugom.

POGLEDAJTE VIDEO: Misterij nestale djece iz Jugoslavije. 'Nikada dijete nisam držala u rukama, pamtim samo da je imala crnu kosu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo