Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Danas /

Rižom se hrani 2/3 čovječanstva

Riža je hranjiva, lako probavljiva, ekonomična i veliki izvor energije iz složeinh ugljikohidrata. Dobro se slaže s gotovo svim vrstama povrća, začina i grahoricama.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Arheologija potvrđuje postojanje riže i njenog uzgoja u dalekoj prošlosti od prije 5000 godina. Prvi pisani dokument govori o tome da je rižu uzgajao i koristio za prehranu jedan kineski imperator još 2800 godina prije Krista. Rižin put iz Kine preko stare Perzije i Grčke, pa dolinom Nila proširio se na ostali dio zapadne hemisfere.

Riža je rijetka namirnica koja po svom sadržaju i ostalim tipičnim značajkama udovoljava svim kriterijima "zdrave" hrane. Važan je izvor minerala i vitamina, ima oko 7% vrlo kvalitetnih proteina, a masti samo u tragovima. Osim toga, riža je bezglutenska hrana s vrlo malo natrija i na koncu, rijetka namirnica koja ne izaziva alergijske reakcije organizma.

Smeđa riža je zdravija od bijele jer sadrži u sebi sve prirodne sastojke (vitamine, minerale i vlakna). To je tipična nerafinirana namirnica. U smeđoj riži ima 3,2 puta više magnezija, 3,8 puta više vitamina B-1, 3,8 puta više ukupnih vlakana, 1,6 puta više folne kiseline, 5,2 puta više nikotinske kiseline i 3,2 puta više kalija. Smeđa riža najmanje je obrađeni oblik riže kod kojega je odvojena jedino gruba ljuska. Zrno takve riže sadrži klicu i sedam ovojnica od rižinih posija koje su bogate vitaminima B-kompleksa i mineralima. Ovojnica koja pokriva staklasto zrno ujedno je i razlog smeđoj boji.

Savršena riža Jela sa rižom

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike