Arheologija potvrđuje postojanje riže i njenog uzgoja u dalekoj prošlosti od prije 5000 godina. Prvi pisani dokument govori o tome da je rižu uzgajao i koristio za prehranu jedan kineski imperator još 2800 godina prije Krista. Rižin put iz Kine preko stare Perzije i Grčke, pa dolinom Nila proširio se na ostali dio zapadne hemisfere.
Riža je rijetka namirnica koja po svom sadržaju i ostalim tipičnim značajkama udovoljava svim kriterijima "zdrave" hrane. Važan je izvor minerala i vitamina, ima oko 7% vrlo kvalitetnih proteina, a masti samo u tragovima. Osim toga, riža je bezglutenska hrana s vrlo malo natrija i na koncu, rijetka namirnica koja ne izaziva alergijske reakcije organizma.
Smeđa riža je zdravija od bijele jer sadrži u sebi sve prirodne sastojke (vitamine, minerale i vlakna). To je tipična nerafinirana namirnica. U smeđoj riži ima 3,2 puta više magnezija, 3,8 puta više vitamina B-1, 3,8 puta više ukupnih vlakana, 1,6 puta više folne kiseline, 5,2 puta više nikotinske kiseline i 3,2 puta više kalija. Smeđa riža najmanje je obrađeni oblik riže kod kojega je odvojena jedino gruba ljuska. Zrno takve riže sadrži klicu i sedam ovojnica od rižinih posija koje su bogate vitaminima B-kompleksa i mineralima. Ovojnica koja pokriva staklasto zrno ujedno je i razlog smeđoj boji.