POZIVI SE URUČUJU I NA POGREBIMA / Ukrajina se suočava s velikim problemom koji je mučio i Rusiju: Neki ulaze u lažne brakove, bježe u inozemstvo, u sve se uključila tajna služba

Image
Izvor: Profimedia

Mobilizacija u Ukrajini postala je sve intenzivnija, a sve je više onih koji izbjegavaju pozive za novačenje

9.3.2023.
9:24
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema posljednjim izvještajima, Ukrajina se nedavno počela suočavati s teškoćama u novačenju vojnika, a s tim problemom Rusija se suočava od početka njezine invazije na Ukrajinu.

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) objavila je u srijedu da je blokirala 26 Telegramovih kanala koji su navodno pomagali vojno sposobnim osobama da izbjegnu mobilizaciju. Ta vijest stiže nakon izvještaja The Economista od 26. veljače u kojem je stajalo: "Ukrajina je vidljivo pojačala aktivnosti mobilizacije u prva dva mjeseca ove godine."

The Economist je dalje naveo da je mobilizacija u Ukrajini postala sve intenzivnija te da se pozivi za vojnu službu uručuju na vojnim pogrebima dok službenici patroliraju skijalištima tražeći ljude koji izbjegavaju pozive za novačenje, piše Newsweek.

Image
PROCURILE SNIMKE /

Jezivi prizori uništenja nakon masovnog ruskog napada diljem Ukrajine, udar je trajao cijelu noć: 'Situacija je kritična'

Image
PROCURILE SNIMKE /

Jezivi prizori uništenja nakon masovnog ruskog napada diljem Ukrajine, udar je trajao cijelu noć: 'Situacija je kritična'

U međuvremenu, vojska ruskog predsjednika Vladimira Putina bori se da popuni svoje redove otkako je zemlja započela invaziju na Ukrajinu prije više od godinu dana. Nakon što je Putin prvotno nijekao slanje ročnika u rat, njegovo ministarstvo obrane priznalo je prošlog ožujka da su neki ročnici poslani u sukob.

Prva mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata

U rujnu je Rusija pozvala više od 300.000 bivših vojnika što je bila prva mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata. Kao rezultat toga, više od 370.000 Rusa pobjeglo je iz zemlje u dva tjedna nakon Putinove uredbe o mobilizaciji.

U priopćenju SBU-a u vezi s gašenjem Telegram kanala navodi se da su s raznih profila stizale informacije o prisutnosti vojnih službenika u raznim grupama kako bi se osobama u dobi za novačenje omogućilo da izbjegnu primanje poziva za vojnu službu.

Služba sigurnosti dodala je da su administratori Telegram kanala upozoreni da se sumnjiče za kriminalne radnje i da bi mogli dobiti do 10 godina zatvora ako budu osuđeni.

The Economist je u svojoj priči napisao da je mobilizacija u Ukrajini u tijeku od početka rata, ali sada postoji razlika u tome tko se uključuje.

Entuzijazam je mnogo manji

"U prvom valu većina novaka bila je dobrovoljna; redovi ispred vojnih ureda bili su čest prizor. Sada službenici novače iz mnogo manje entuzijastične mase", napisao je magazin.

Velike stope gubitaka koje su zabilježene tijekom borbi u mjestima kao što je Bahmut navedene su kao jedan od razloga zašto ukrajinska vojska traži više novaka. Još jedan razlog koji spominje The Economist jest taj da ukrajinska vojska treba više trupa kako bi upravljala priljevom oružja koje osiguravaju zapadni saveznici.

Neki Ukrajinci u nadi da će izbjeći mobilizaciju navodno su sudjelovali u lažnim brakovima, plaćali liječnicima za medicinsko izuzeće ili su pobjegli u drugu zemlju. Međutim, The Economist je napisao da je takvih primjera sve manje nakon niza kaznenih progona zbog izbjegavanja vojnog roka koji su odjeknuli u javnosti.

Mark Katz, profesor na Schar školi za politiku i vladu Sveučilišta George Mason, rekao je za Newsweek kako sumnja da "ukrajinska vlada — baš kao i ruska — postaje očajna u pronalaženju dodatnog ljudstva u ovom produženom sukobu s velikim brojem žrtava".

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču