SVEMU SU PRETHODILI SVJETLEĆI BALONI / Rusija pokrenula goleme udare diljem Ukrajine, pogođena i nuklearka Zaporižja: Putin podigao zastrašujući broj bombardera i dronova

Image
Izvor: Profimedia

Napadi su pogodili široki niz ciljeva, uključujući gradove koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rivna na zapadu do Dnjepra i Poltave u središnjoj Ukrajini

9.3.2023.
7:17
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ruska vojska izvela je raketne udare na niz ukrajinskih regija rano u četvrtak, uključujući crnomorsku luku Odesu i drugi najveći grad u Ukrajini, Harkiv, prekinuvši struju u nekoliko područja, rekli su regionalni dužnosnici.

Nuklearna elektrana Zaporižja izgubila je napajanje električnom energijom zbog ruskog raketnog napada, kažu ukrajinske nuklearne vlasti, a prenosi Sky News. Na udaru je i Kijev na koji je jutros palo nekoliko projektila.

Najmanje pet osoba je ubijeno, a nekoliko ih je ranjeno, izvijestili su ukrajinski dužnosnici.

Napadu prethodio dolazak svjetlećih balona

Ruske zračne snage i ratna mornarica pokrenuli su napade u pet sati ujutro žestoko granatiravši niz gradova od istoka do zapada Ukrajine. Gotovo svi gradovi bili su na udaru dronova kamikaza Geran i krstarećih raketa, a napadu je prethodio dolazak svjetlećih balona, piše njemački T-online.

U napad je uključeno 15 bombardera Tu95MS s kojih se lansiraju krstareće rakete H-101 i H-555 te sedam bombardera dugog dometa TU -22M3 koji na sebi imaju krstareće rakete H-22 i bojne glave od 950 kilograma.

Na snazi su restrikcije struje

Napadi su pogodili široki niz ciljeva, uključujući gradove koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rivna na zapadu do Dnjepra i Poltave u središnjoj Ukrajini. Guverner regije Odesa, Maksim Marčenko, rekao je da je masovni raketni napad pogodio energetsko postrojenje u lučkom gradu, što je dovelo do prekida struje.

"Kao rezultat masovnog raketnog udara, pogođena je energetska infrastruktura u regiji, kao i stambeni objekti", rekao je Marčenko na Telegramu. Rekao je da su protuzračne jedinice oborile neke projektile i da bi mogli uslijediti novi napadi.

"Srećom, nema žrtava. Na snazi su restrikcije struje."

Na Harkiv palo 15 projektila

Guverner regije Harkiv Oleh Sinehubov rekao je da je grad i regiju pogodilo oko 15 projektila.

"Infrastruktura je ponovno bila među metama. Informacije o žrtvama se prikupljaju", rekao je na Telegramu.

Još jedan udar zabilježen je u središnjem gradu Dnjepru i u zapadnim gradovima Lutsk i Rivne, daleko od prve linije u prošlogodišnjem ratu.

Image
MOŽE LI BOLESNIJE? /

Rusi se hvale da su od Ukrajine napravili poligon za testiranje novog raketnog sustava: 'Gađamo stvarne, a ne mete za obuku'

Image
MOŽE LI BOLESNIJE? /

Rusi se hvale da su od Ukrajine napravili poligon za testiranje novog raketnog sustava: 'Gađamo stvarne, a ne mete za obuku'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču