Play ponuda

'TREBA IH UNIŠTITI ČIM PRIJEĐU GRANICU' / Ruski stručnjak otkrio slabosti njemačkih tenkova Leopard koji stižu u Ukrajinu: 'Ozbiljna su prijetnja našim trupama, ali...'

Image
Foto: Profimedia

Istaknuo je da je Leopard 2A6 najbolji tenk u Europi i da je njegova isporuka Ukrajini vrlo ozbiljna prijetnja, stoga bi bilo ključno osmisliti protumjere

26.1.2023.
18:15
Profimedia
Play ponuda

Tenk Leopard 2A6 njemačke proizvodnje koji putuje u Ukrajinu predstavljat će prilično ozbiljnu prijetnju ruskim trupama, ali ta vozila imaju određene slabosti, rekao je TASS-u bivši načelnik Glavne uprave za automobile i oklopna vozila pri Ministarstvu obrane Rusije, general-pukovnik Sergej Majev.

"Najveće slabosti Leoparda 2A6 su loša zaštita bokova i gornje hemisfere", rekao je i dodao da je Leopard 2A6 najbolji tenk u Europi i da je njegova isporuka Ukrajini vrlo ozbiljna prijetnja, stoga bi bilo ključno osmisliti protumjere.

Image
'TO JE SLJEDEĆA VELIKA STVAR' /

Tenkovi su samo početak? Ukrajinci će tražiti moćne američke borbene zrakoplove: 'Prednosti će biti goleme!'

Image
'TO JE SLJEDEĆA VELIKA STVAR' /

Tenkovi su samo početak? Ukrajinci će tražiti moćne američke borbene zrakoplove: 'Prednosti će biti goleme!'

'Treba ih uništiti čim prijeđu granicu'

Mayev je nagađao da će se u borbi Leopard 2A6 koristiti u malim skupinama kao udarna jezgra napadačkih jedinica. Također smatra da ih "treba uništiti što dalje od prve linije, čim prijeđu granicu Ukrajine".

Ako se ovi tenkovi približe liniji sukoba i budu udaljeni samo 3-5 kilometara od prve crte, trebali bi postati mete broj jedan koje ruska vatrena moć progoni, koristeći oružje poput protutenkovskih projektila ispaljenih iz tenkovskih topova.

Značajke Leoparda 2A6

Mayev je naglasio da tenkovi Leopard 2A6 imaju dobre uređaje za noćno osmatranje pa ih treba blokirati na isti način na koji to rade ruski zrakoplovi ispuštanjem IC raketa mamaca. Što se tiče slabo zaštićenih strana i gornje hemisfere, ti se nedostaci moraju učinkovito iskoristiti. Lebdeće streljivo i udarci odozgo se snažno preporučuju.

Drugi nedostatak Leoparda 2A6, prema generalu Mayevu, je njegova težina, koja prelazi 60 tona. Takva vozila mogu se pokazati ranjivima u uvjetima izvan ceste. Ovu značajku morate imati na umu kada se borite protiv njih.

"Ni jedno oklopno vozilo, bilo Leopard, Abrams ili bilo koji drugi zapadni tenk, neće moći izdržati istovremene visokoprecizne udare topništva, višecijevnih raketnih sustava, protutenkovskih raketnih sustava, frontovskih, vojnih i dalekometne avijacije – drugim riječima kombinirani vatreni udar", ocijenio je Mayev.

Jučer su Sjedinjene Države objavile namjeru da Kijevu isporuče 31 tenk M1 Abrams. Njemačka vlada potvrdila je da će Ukrajino poslati 14 tenkova Leopard 2A6 iz rezervi Bundeswehra i izdati dozvole za ponovni izvoz drugim zemljama. Ministri obrane Norveške i Slovačke također su objavili da namjeravaju poslati tenkove u Ukrajinu. Ranije su odluku da Kijevu daju tenkove objavile Britanija, Francuska i Poljska.

Play ponuda
Play ponuda