Play ponuda

KAKO NAM OVO ZVUČI POZNATO / Dok jedni ratuju, drugi kradu: Korupcijski skandal mogao bi Ukrajinu dovesti u nezamislive probleme

Image
Foto: Profimedia

Zbog korupcijskoga skandala mogao bi splasnuti entuzijazam Zapada prema njegovoj vladi

24.1.2023.
9:05
Profimedia
Play ponuda

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij najavio je smjene na višim i nižim razinama, potez koji je uslijedio nakon najozbiljnijih optužbi za primanje mita otkako je prije godinu dana počela ruska invazija.

Antikorupcijska policija priopćila je u nedjelju da su uhitili zamjenika ministra za infrastrukturu zbog sumnje da je primio 400.000 dolara mita za uvoz generatora u rujnu prošle godine, što je ministar opovrgnuo.

Image
'CRNA RUPA' EUROPE /

Kakva je sudbina regije na koju Moskva ozbiljno računa: Ako Rusija izgubi rat u Ukrajini, ta će paradržavna tvorevina nestati?

Image
'CRNA RUPA' EUROPE /

Kakva je sudbina regije na koju Moskva ozbiljno računa: Ako Rusija izgubi rat u Ukrajini, ta će paradržavna tvorevina nestati?

Osim toga, druga istraga koju su provele novine optužuje ministarstvo obrane da je preplatilo dobavljača hrane za vojnike. Dobavljač je priopćio da je došlo do tehničke pogreške te da nije isplaćen nikakav novac.

Odluke o smjenama

"Već postoje odluke o smjenama - neke će se dogoditi danas, neke sutra - koje se odnose na dužnosnike na različitim razinama u ministarstvima i drugim vladinim strukturama, kao i na regionalnoj razini i u provedbi zakona", rekao je Zelenskij u videoporuci.

Među njegovim planovima su pojačavanje nadzora nad putovanjima u inozemstvo za službene potrebe. Nekoliko ukrajinskih medija izvijestilo je da bi ministri i viši dužnosnici mogli biti odmah razriješeni.

Nema pomoći Zapada?

Zbog korupcijskoga skandala mogao bi splasnuti entuzijazam Zapada prema njegovoj vladi u trenutku kad se europske zemlje prepiru o slanju u Ukrajinu tenkova Leopard 2 proizvedenih u Njemačkoj. 

Ukrajina kaže da su joj ti tenkovi potrebni kako bi se probila kroz ruske linije i vratila teritorij.

Vjeruje se da i Ukrajina i Rusija planiraju ofenzive u proljeće kako bi se maknule s mrtve točke u ratu u istočnoj i južnoj Ukrajini, dok se približava godišnjica početka ruske invazije.

Njemačka, koja mora odobriti ponovnih izvoz Leoparda, bila je suzdržana bojeći se da bi to moglo potaknuti Moskvu na eskalaciju. Ali pod snažnim pritiskom partnera, Berlin je rekao da je voljan brzo djelovati postigne li se konsenzus među saveznicima.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price na brifingu za novinare u ponedjeljak je izbjegavao pitanja o njemačkoj zabrinutosti zbog slanja tenkova i o tome hoće li SAD poduprijeti druge zemlje u slanju Leoparda bez njemačke dozvole.

Kremlj je komentirao da razilaženja u Europi o tome hoće li slati tenkove Kijevu pokazuje da postoji sve "veća nervoza" unutar NATO saveza.

Play ponuda
Play ponuda