Play ponuda

NUŽNO POJAČANJE / Putinu će se smračiti, Ukrajinci vuku potez koji bi mogao drastično promijeniti tijek rata: 'Pregovori već traju'

Image
Foto: Profimedia

Ukrajina želi spriječiti ruske napade na ukrajinska urbana područja i civile.

29.1.2023.
8:31
Profimedia
Play ponuda

Pregovori između Kijeva i njegovih saveznika o zahtjevima Ukrajine za projektilima dugog dometa, za koje kaže da su joj potrebni kako bi spriječila Moskvu u uništavanju ukrajinskih gradova, odvijaju se ubrzano, rekao je najviši savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskija.

"Kako bi se drastično smanjilo ključno oružje Rusije...potrebni su nam projektili koji će uništiti njihova spremišta", rekao je savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak u subotu za ukrajinsku televiziju.

Image
ČINI SE DA IM NIJE SVEJEDNO /

Kremlj prijeti dok traje sastanak o slanju Leoparda: 'Zapad je u zabludi da Ukrajina može pobijediti i višestruko će požaliti!'

Image
ČINI SE DA IM NIJE SVEJEDNO /

Kremlj prijeti dok traje sastanak o slanju Leoparda: 'Zapad je u zabludi da Ukrajina može pobijediti i višestruko će požaliti!'

Rekao je da se na Krimskom poluotoku koji je Rusija okupirala nalazi više od 100 topničkih skladišta.

"Prvo, pregovori stoga već traju. Drugo, pregovori napreduju ubrzanim tempom", dodao je, no nije ulazio u pojedinosti.

Ukrajina želi spriječiti ruske napade na ukrajinska urbana područja i civile

Zelenskij je, zasebno govoreći, rekao da Ukrajina želi spriječiti ruske napade na ukrajinska urbana područja i civile.

"Ukrajina treba rakete dugog dometa kako bi okupatoru oduzela mogućnost da postavi svoje lansere raketa negdje daleko od bojišnice i uništava ukrajinske gradove", kazao je u svojoj večernjoj videoporuci.

Zelenskij je dodao da Ukrajina treba projektile američke proizvodnje ATACMS, koji imaju domet od 297 kilometara. Washington zasad odbija poslati to oružje.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ukrajina, kojoj su obećani zapadni tenkovi, zatražila je i borbene mlazne zrakoplove kako bi odbila ruske i proruske snage, koje polako napreduju u nekim dijelovima bojišnice.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo je ranije opovrgnulo novinarsko izvješće da namjerava nabaviti 24 borbena zrakoplova od saveznika, rekavši da se pregovori nastavljaju, objavio je ukrajinski portal Babel.

Španjolski list El Pais je, navodeći glasnogovornika ukrajinskog zrakoplovstva Jurija Ihnata, napisao da je Ukrajina prvotno htjela dvije eskadrile, od kojih bi svaka bila sastavljena od 12 zrakoplova, ako je moguće mlažnjaka Lockheed Martin F-16.

Tek u fazi pregovora što se tiče zrakoplova

No, u izjavi za Babel, Ihnat je rekao da su njegovi komentari na brifingu za medije u petak bili pogrešno protumačeni.

"Ukrajina je tek u fazi pregovora što se tiče zrakoplova. Trenutno se utvrđuju modeli i broj zrakoplova", pojasnio je.

Ihnat je na brifingu u petak rekao da su avioni F-16 možda najbolja opcija višenamjenskog borbenog zrakoplova koji će zamijeniti zastarjelu ukrajinsku flotu iz sovjetskog doba.

Također je izjavio za ukrajinsku televiziju da savezničke države ne vole javna nagađanja o mlažnjacima, prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfax.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Jon Finer je u četvrtak rekao da će Sjedinjene Američke Države s Kijevom i njegovim saveznicima "veoma pažljivo" raspraviti ideju o slanju mlažnjaka.

Njemački ministar obrane ovog je tjedna isključio mogućnost slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu.

Zelenski uveo sankcije za 185 tvrtki i pojedinaca koji podupiru Moskvu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije za 185 tvrtki i pojedinaca koji podupiru ruski rat, koji traje već 12. mjeseci.

Tvrtke i poslovni ljudi koji prevoze osoblje i vojnu opremu željeznicom u ime "države agresora" bit će kažnjeni, rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju. Dodao je da će zaplijenjena imovina biti iskorištena u korist ukrajinske obrane u ratu. 

Na popisu sankcioniranih su 182 tvrtke, među kojima su i one bjeloruske koje pomažu Rusiji s isporukama te troje pojedinaca. 

Zelenski je također rekao da Ukrajina radi na tome da i druge države blokiraju imovinu tih tvrtki i pojedinaca. Također se zahvalio "svima onima koji pomažu u jačanju sankcija protiv Rusije", kao i istražiteljima koji otkrivaju i procesuiraju rusko izbjegavanje sankcija.

U gradu Kostjantinika u Donjeckoj oblasti, ruski raketni napadi na stambene zgrade u subotu ubili su tri, a ranili 14 osoba, rekao je Zelenski.

Govoreći o izgledima za vojnu pomoć Zapada, predsjednik je naglasio da su Ukrajini hitno potrebne rakete većeg dometa za odbijanje takvih napada.

Play ponuda
Play ponuda