Play ponuda

UŽIVO, RAT U UKRAJINI / Pogledajte kakvu štetu moćno američko oružje nanosi ruskim tenkovima; Peskov: 'Ovaj čovjek ima ključ za okončanje rata'

Image

338. je dan rata u Ukrajini, a tijek događanja pratite na portalu Net.hr

27.1.2023.
9:34
Play ponuda
  • 338. je dan rata u Ukrajini
  • U Mariupolju i dalje srušene zgrade
  • Poljska prenosi 14 Leopard tenkova Ukrajini
  • Peskov: 'Biden ima ključ za okončanje rata u Ukrajini'

TIJEK DOGAĐAJA:

Peskov: 'Biden ima ključ za okončanje rata u Ukrajini'

Američki predsjednik Joe Biden ima ključ za okončanje rata u Ukrajini, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

"No, vidimo da ga Bijela kuća zasad ne želi upotrijebiti. Štoviše, Biden bira put daljnjeg upumpavanja oružja u Ukrajinu", poručio je Peskov.

Javelinom uništavaju ruske tenkove

Vojni analitičar Rob Lee na Twitteru je objavio snimku ukrajinske 72. mehanizirane brigade na kojoj se navodno vide napadi moćnim Javelinom na tri ruska borbena vozila BMP-3 te dva tenka T-80 iz 155. brigade pješaštva Pacifičke flote u Vuhledaru.

IAEA: Snažne eksplozije kod najveće nuklearke u Europi

9.35 - Kod ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, koja je pod ruskom okupacijom, jučer su odjeknule silovite eksplozije, objavila je UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA. Rafael Grossi, predsjednik IAEA-e koji je prošlog tjedna posjetio Ukrajinu, rekao je da je Agencija jučer zabilježila snažne eksplozije u blizini najveće nuklearke na svijetu te još jednom pozvao da se oko elektrane napravi tzv. "sigurna zona".

Podsjetimo, ruske snage jučer su izvele golemi raketni napad na Ukrajinu, pri čemu je ispaljeno više od 50 projektila na ciljeve diljem zemlje. Ukrajinska vojska objavila je da je oborila više od 40 ruskih raketa, dodavši da su Rusi u napadu koristili hipersonične rakete tipa Kinžal. Ruski napad uslijedio je dan nakon što su SAD i Njemačka najavili slanje naprednih tenkova tipa Leopard 2 i Abrams Ukrajini.

Rusija je i ranije na ukrajinske uspjehe, kako one na bojišnici tako i u diplomaciji, reagirala golemim raketnim udarima koji su ostavili milijune Ukrajinaca bez struje, grijanja i vode. Jučerašnji napad je, po svemu sudeći, bio jedan od takvih. Ukrajinski premijer Denis Šmihal potvrdio je da Rusija namjerno cilja elektrane.

Poljska prenosi 14 Leopard tenkova Ukrajini

9.18 - Poljska će Ukrajini prenijeti 14 Leopard tenkova, ali i 60 PT-91 tenkova, najavio je poljski premijer.

U Mariupolju i dalje srušene zgrade

8.57 - I dalje se raščišćuju srušene zgrade u Mariupolju.

Vijeće Europe traži suđenje ruskim i bjeloruskim čelnicima

8.13 - Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) jednoglasno je u četvrtak zatražila uspostavu posebnog međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu za procesuiranje ruskih i bjeloruskih političkih i vojnih čelnika koji su “planirali, pripremali, inicirali ili izvršili” ruski agresorski rat protiv Ukrajine.

"Bez njihove odluke o vođenju ovog agresorskog rata protiv Ukrajine, ne bi bilo zločina koji iz njega proizlaze, kao ni razaranja, smrti i štete proizašle iz rata, uključujući i zakonite ratne radnje", objavila je skupština. Na plenarnoj sjednici odobrena je rezolucija temeljena na izvješću švicarskog parlamentarca Damiena Cottiera.

Takav sud trebalo bi "odobriti i poduprijeti što je više moguće država i međunarodnih organizacija, a posebice Opća skupština Ujedinjenih naroda", navodi se u rezoluciji. Vijeće Europe treba preuzeti aktivnu vodeću ulogu i pružiti konkretnu potporu, dodaje se.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu osnovana nakon Drugog svjetskog rata za zaštitu ljudskih prava, demokracije i vladavine prava u Europi. Trenutno ima 46 država članica, nakon što je Rusija istupila iz članstva u ožujku prošle godine.

Japan pojačao sankcije Rusiji nakon smrtonosnih raketnih napada

7.48 - Japan je u petak pojačao sankcije protiv Rusije nakon najnovijeg vala raketnih napada na Ukrajinu širenjem popisa zabranjenih proizvoda za izvoz Rusiji te zamrzavanjem imovine ruskih dužnosnika i subjekata. Ta je odluka donesena nakon niza ruskih napada diljem Ukrajine u četvrtak u kojima je poginulo najmanje 11 osoba, nakon što su Njemačka i SAD obećali opskrbiti Ukrajinu tenkovima svoje proizvodnje.

"U svjetlu situacije oko Ukrajine i kako bi doprinio međunarodnim naporima za osiguranjem mira, Japan će implementirati zabranu izvoza u skladu s drugim velikim zemljama", priopćilo je ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

U sklopu novih sankcija Japan će, između ostalog, zabraniti od 3. veljače isporuke proizvoda za 49 organizacija u Rusiji koje bi ih mogle koristiti za unaprjeđenje ruskih vojnih kapaciteta. To će uključivati proizvode u rasponu od vodenih topova, opreme za istraživanje plina i opreme za poluvodiče do cjepiva, opreme za rendgen, eksploziva i robota, priopćilo je ministarstvo.

Japan će također zamrznuti imovinu tri subjekta i 22 pojedinca u Rusiji, uključujući zrakoplovnu tvrtku JSC Irkut, proizvođača projektila zemlja-zrak MMZ Avangard, zamjenika ministra obrane Mihaila Mizinceva i ministra pravosuđa Konstantina Čujčenka, kao i 14 osoba povezanih s aneksijom dijelova jugoistočne Ukrajine.

Play ponuda
Play ponuda