Play ponuda

DOBIVAJU LI RAT? / Vojni ekspert tvrdi da Ukrajinci ove godine mogu poraziti Rusiju, ali je jedna stvar ključna: 'Prilika se možda više neće pojaviti!'

Image
Foto: Profimedia

Ukrajina je 2022. završila s dvije izuzetno uspješne protuofenzive, na sjeveru i jugu. Na sjeveru je oslobođena Harkivska oblast zajedno s gradovima Kupiansk, Izium i Liman

25.1.2023.
21:52
Profimedia
Play ponuda

Nakon gotovo dva mjeseca brutalnih borbi u Ukrajini, čini se da obje strane gomilaju snage za nove ofenzive, piše Daily Mail. Ruske, ali i ukrajinske snage, pretrpjele su velike gubitke u ljudstvu,

Ukrajina je 2022. završila s dvije izuzetno uspješne protuofenzive, na sjeveru i jugu. Na sjeveru je oslobođena Harkivska oblast zajedno s gradovima Kupiansk, Izium i Liman.

U međuvremenu na jugu, najveći dio regije Herson je oslobođen, uključujući i njen glavni grad, jer je ruska vojska bila potučena i naposljetku prisiljena povući se sa zapadne obale rijeke Dnjepar. Ali napori su koštali teških gubitaka, posebno u ukrajinskim elitnim brigadama sposobnim za mobilne ofenzivne operacije velikih razmjera.

Isto tako, ruski gubici bili su iznimno veliki, a nedavne norveške obavještajne procjene kažu da je oko 180.000 ruskih vojnika ubijeno, teško ranjeno ili zarobljeno od početka invazije.

Rusija je od kraja rujna mobilizirala oko 300.000 novih novaka, a otprilike polovica ih je odmah poslana u Ukrajinu kako bi stabilizirali linije bojišnice koje su tako uspješno vraćene.

Otprilike 150.000 mobiliziranih obučavalo se od rujna i dobivalo tenkove, topništvo i oklopna vozila kako bi formirali nove jedinice. Oni će se vjerojatno koristiti za provođenje novog ruskog ofenzivnog napada u veljači, s ambicioznijim ciljem od mukotrpnih borbi oko Bakhmuta i Soledara posljednjih mjeseci.

Nadalje, Rusija se priprema započeti još jedan val mobilizacije, navodno s ciljem generiranja do 500.000 dodatnih novaka za stvaranje više jedinica. Budući da ruski predsjednik Vladimir Putin nije planirao dugi rat, vojna industrija njegove zemlje nije bila mobilizirana da zadovolji iznenadnu potražnju sve dok nije postalo jasno da su stvari u Ukrajini krenule po zlu.

Rezultat je sve veći nedostatak moderne opreme, pa čak i topničkog streljiva za ruske jedinice na fronti i one koje se obučavaju za formiranje novih jedinica.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ukrajinio treba vojna oprema

Ukrajina je mobilizirala oko 700.000 ljudi kada je napadnuta u veljači prošle godine, a također je provela zimu obučavajući i opremajući što više može da bude pojačanje za iscrpljene jedinice i formiranje novih.

Međutim, oprema je ključno usko grlo, budući da je veliki dio ukrajinske obrambene industrije i gospodarstva ozbiljno oštećen ruskim raketnim napadima.

Zapadni partneri pružili su vitalnu pomoć u golemim razmjerima za opskrbu ukrajinske herojske obrambene borbe, s protutenkovskim projektilima, sustavima protuzračne obrane, topničkim streljivom i raketnim topničkim sustavom HIMARS koji su među najvažnijim isporukama do sada.

Ono što im sada treba je teška oprema kako bi vratili što je moguće više svog ukradenog teritorija dok je Rusija u slaboj poziciji. Očekivana ofenziva Kremlja u veljači neće uspjeti poraziti Ukrajinu i vjerojatno će pretrpjeti daljnje strašne gubitke dok relativno slabo obučene jedinice pokušavaju napasti ukrajinske linije koje su bile utvrđene tijekom zime.

Odlučujuće je pitanje koliko će ukrajinska vlastita protuofenziva u proljeće i ljeto biti uspješna. Ono što ukrajinskim vojnicima treba jesu stotine oklopnih vozila koja ih može zaštititi od topništva dok prelaze blatna bojišta da bi napali ruske položaje, ali i borbeni tenkovi i mobilni topnički sustavi za pružanje vatrene potpore i protutenkovskog udara.

Image
KORUPCIJSKI SKANDALI TRESU ZEMLJU /

Čistka u Ukrajini: Pljušte ostavke i razriješenja visokih dužnosnika, zamislite što su radili dok su drugi ratovali

Ako se do ranog proljeća može uvježbati, opskrbiti i podržati dovoljno jedinica za upravljanje vozilima poput američkog borbenog vozila pješaštva M2 Bradley i njemačkog glavnog borbenog tenka Leopard 2, tada bi mogle postići odlučujuće proboje bez pretrpljenja velikih gubitaka pješaštva u procesu.

Ukrajina ima priliku dobiti rat 2023., ali ako je ne može iskoristiti zbog premale potpore Zapada koja stiže prekasno, onda se ta prilika možda više neće pojaviti.

Play ponuda
Play ponuda