Play ponuda

KORUPCIJSKI SKANDALI TRESU ZEMLJU / Čistka u Ukrajini: Pljušte ostavke i razriješenja visokih dužnosnika, zamislite što su radili dok su drugi ratovali

Image
Foto: Profimedia

Timošenko je navodno upleten u nekoliko skandala povezanih s korištenjem skupih automobila

24.1.2023.
10:57
Profimedia
Play ponuda

Zamjenik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika i zamjenik ministra obrane podnijeli su ostavke u utorak, a smijenjen je zamjenik državnog odvjetnika jer je predsjednik Volodimir Zelenskij najavio smjene, a nižu se optužbe za korupciju.

"Zahvaljujem predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na povjerenju i prilici da činim dobra djela svaki dan i svaku minutu", napisao je Kirilo Timošenko na Telegramu.

Image
KAKO NAM OVO ZVUČI POZNATO /

Dok jedni ratuju, drugi kradu: Korupcijski skandal mogao bi Ukrajinu dovesti u nezamislive probleme

Image
KAKO NAM OVO ZVUČI POZNATO /

Dok jedni ratuju, drugi kradu: Korupcijski skandal mogao bi Ukrajinu dovesti u nezamislive probleme

O razlozima ostavke nije govorio no ukrajinski mediji pišu da bi Timošenkova ostavka mogla biti dio kadrovske promjene koju je najavio Zelenskij.

On je u ponedjeljak rekao da će ovoga tjedna provesti rekonstrukciju vlade, zamjene u regijama i snagama sigurnosti nakon optužbi za korupciju gotovo godinu dana nakon početka ruske invazije.

Timošenko (33) je bio zamjenik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika od 2019., zadužen za nadgledanje regija i regionalnih politika, a sudjelovao je i u njegovoj izbornoj kampanji kao osoba zadužena za medije i kreativni sadržaj.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., prema ukrajinskim medijima, Timošenko je upleten u nekoliko skandala povezanih s korištenjem skupih automobila.

Uredba kojom se prihvaća Timošenkova ostavka objavljena je na mrežnoj stranici ukrajinskog predsjednika., a sam Timošenko odbacuje sve optužbe.

Ukrajinska državna televizija Suspilne izvijestila je kako su razriješeni i guverneri u najmanje pet oblasti. Zasad se spominju guverneri Dnjepropetrovska, Zaporižja, Kijeva, Sumija i Hersona.

Ministarstvo obrane, državno odvjetništvo

Vjačeslav Šapovalov, koji je podnio ostavku na dužnost zamjenika ministra obrane zaduženog za opskrbu postrojbi hranom i opremom, rekao je da je to učinio zbog "medijskih optužbi" za korupciju koje on i ministarstvo smatraju neosnovanima.

U priopćenju na mrežnoj stranici ministarstva obrane navodi se da je Šapovalovljeva ostavka "vrijedan čin" koji će pomoći u očuvanju povjerenja u ministarstvo.

Ured ukrajinskog državnog odvjetnika nije naveo razloge smjene zamjenik državnog odvjetnika Oleksija Simonenka, ali se u priopćenju navodi da je odluka o smjeni odraz "njegove vlastite želje".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij najavio je smjene na višim i nižim razinama nakon najozbiljnijih optužbi za primanje mita otkako je prije godinu dana počela ruska invazija.

Antikorupcijska policija priopćila je u nedjelju da su uhitili zamjenika ministra za infrastrukturu zbog sumnje da je primio 400.000 dolara mita za uvoz generatora u rujnu prošle godine, što je ministar opovrgnuo.

U subotu je Nacionalni ured za borbu protiv korupcije (NABU) uhitio Vasila Lozinkija pod sumnjom za pronevjeru. Lozinkij je bio na dužnosti zamjenika ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture Ukrajine.

Preplatili dobavljača hrane za vojnike

Osim toga, druga istraga koju su provele novine optužuje ministarstvo obrane da je preplatilo dobavljača hrane za vojnike. Dobavljač je priopćio da je došlo do tehničke pogreške te da nije isplaćen nikakav novac.

"Već postoje odluke o smjenama - neke će se dogoditi danas, neke sutra - koje se odnose na dužnosnike na različitim razinama u ministarstvima i drugim vladinim strukturama, kao i na regionalnoj razini i u provedbi zakona", rekao je Zelenskij u videoporuci. 

Zbog korupcijskoga skandala mogao bi splasnuti entuzijazam Zapada prema njegovoj vladi u trenutku kad se europske zemlje prepiru o slanju u Ukrajinu tenkova Leopard 2 proizvedenih u Njemačkoj. 

Ukrajina kaže da su joj ti tenkovi potrebni kako bi se probila kroz ruske linije i vratila teritorij.

Vjeruje se da i Ukrajina i Rusija planiraju ofenzive u proljeće kako bi se maknule s mrtve točke u ratu u istočnoj i južnoj Ukrajini, dok se približava godišnjica početka ruske invazije.

Play ponuda
Play ponuda