IRAN PRODAJE ORUŽJE RUSIJI? / Razotkriveno tajno putovanje teretnih brodova, dopremili hrpetinu streljiva, raketa i granata: 'Moskva je sve to platila gotovinom'

Image
Izvor: Ilustracija: Profimedia

Sigurnosni izvor tvrdi da su brodovi pod ruskom zastavom prevozili milijune komada streljiva i stotine tisuća granata iz Irana u Rusiju

10.3.2023.
18:20
Ilustracija: Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iran je Rusiji tajno isporučio velike količine streljiva, raketa i minobacačkih granata za potrebe vođenja rata u Ukrajini, a planira poslati još toga, kazao je jedan neimenovani obavještajni izvor za Sky News.

On tvrdi da su dva teretna broda pod ruskom zastavom isplovila iz iranske luke u siječnju prema Rusiji preko Kaspijskog mora, noseći približno 100 milijuna komada streljiva i oko 300.000 granata. U pošiljci je navodno bilo i streljivo za raketne bacače, minobacače i mitraljeze. Isti izvor kaže da je Moskva sve to platila gotovinom.

Ruske zalihe streljiva pri kraju

Nije bilo moguće neovisno provjeriti opseg navodne vojne pomoći. Jedan stručnjak upozorava da je riječ o količinama koje su nerealno visoke. Međutim, Sky News doznaje da se sumnja kako Iran isporučuje određenu količinu streljiva Rusiji da bi obnovila svoje zalihe na prvoj liniji bojišta u Ukrajini.

Smatra se da su ruske zalihe pri kraju nakon više od godinu dana ratovanja. Ta se informacija nadovezuje na one ranije da je Teheran dostavio Moskvi stotine smrtonosnih bespilotnih letjelica, koje su imale važnu ulogu u uništavanju ukrajinske energetske infrastrukture.

"Rusija nastavlja koristiti Iran kao pozadinsku bazu", kaže obavještajni izvor, opisujući bliske vojne veze između dviju zemlje.

Image
PAKLENI SAVEZNICI /

Putin je potajno svoj savez s Iranom podigao na savim novu razinu: Obavještajni podaci otkrivaju što je sada ruski plan

Image
PAKLENI SAVEZNICI /

Putin je potajno svoj savez s Iranom podigao na savim novu razinu: Obavještajni podaci otkrivaju što je sada ruski plan

Teretni brodovi pod ruskom zastavom

Zapadni i ukrajinski dužnosnici također su upozorili da bi Iran mogao isporučiti daleko smrtonosnije balističke projektile, ali još nema dokaza da se to dogodilo.

Sigurnosni izvor tvrdi da su u prijevozu streljiva i oružja iz Irana u Rusiju sudjelovali teretni brodovi Musa Jalil i Begey, oba pod ruskom zastavom. Jedan je navodno isplovio iz Irana oko 10. siječnja, a drugi oko 12. siječnja. Oba su navodno prevozila oko 200 kontejnera punih oružja.

Sky News se obratio ruskom brodovlasniku za komentar, a također i ruskom ministarstvu obrane te iranskom ministarstvu vanjskih poslova za komentar, ali nisu dobili odgovore.

Teret iskrcan u ruskoj luci Astrahan

Istraživanje Jedinice za podatke i forenziku Sky Newsa poduprlo je opću tvrdnju o kretanju brodova, iako su se datumi malo razlikovali. Nije bilo moguće neovisno provjeriti što su plovila prevozila. Brodovi su plovili Kaspijskim morem do ruske luke Astrahan gdje su uplovili 27. siječnja, a potom isplovili 3. veljače. Oba broda mogu se vidjeti u luci Astrahan na satelitskoj snimci od 2. veljače.

Izvor je naveo da se navodni teret sastoji od približno 100 milijuna komada streljiva različitih kalibara - 5,56 mm, 7,62 mm, 9 mm, 12,7 mm i 14,5 mm - koji će se koristiti u oružju kao što su pištolji, jurišne puške i mitraljezi.

Brodovi su također nosili niz drugog streljiva, rekao je izvor, uključujući približno 300.000 granata, kao što su granate od 40 mm za bacače granata, protutenkovske rakete od 107 mm i minobacačke granate različitih veličina - 60 mm, 81 mm i 120 mm - kao i topničke rakete (130 mm, 122 mm i 152 mm) i oklopne granate (115 mm i 125 mm). Uz to, izvor je rekao da je na brodu bilo blizu 10.000 pancirnih prsluka i kaciga.

'Iran bira pogrešnu stranu povijesti'

"Rusija plaća streljivo u gotovini i na taj način zaobilazi zapadne sankcije protiv nje, ignorirajući sankcije Iranu", dodao je izvor.

Upitan o tvrdnjama, ukrajinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu Vadim Pristajko rekao je da nije iznenađen što Iran navodno isporučuje streljivo Rusiji i rekao je kako očekuje da će biti više takve potpore, ali je pozvao Islamsku Republiku da prestane biti na "pogrešnoj strani povijesti ".

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču