Play ponuda

NOVI PRITISAK AGRESORA / Hrvatski vojni ekspert o najkrvavijoj bitki rata: 'Bahmutu se crno piše, ruski juriš se intenzivirao'

Image

Agresori su se navodno učvrstili na samo stotinjak metara od administrativnog središta grada, a žestoke borbe ondje traju zadnja tri dana

29.3.2023.
12:21
Play ponuda

Žestoka bitka za Bahmut na istoku Ukrajine još uvijek je u tijeku, no prema nekim informacijama, ruske snage došle su do nekih manjih uspjeha u nastojanju da potpuno preuzmu kontrolu na tim gradom.

Kako piše vojni analitičar Igor Tabak za Jutarnji, krajem prošlog tjedna se bitno intenzivirao ruski juriš na sam centar Bahmuta, prostor administrativnog i kulturnog središta grada, na istočnom kraju ukrajinske zone kontrole, nedaleko obala rijeke Bahmutovke.

Image
POGLEDAJTE VIDEO /

Rusi izveli odmazdu zbog dolaska Leoparda 2 u Ukrajinu: Raznijeli tenk na 5000 metara udaljenosti

Image
POGLEDAJTE VIDEO /

Rusi izveli odmazdu zbog dolaska Leoparda 2 u Ukrajinu: Raznijeli tenk na 5000 metara udaljenosti

"Do tog su kraja agresori izgleda stigli ne prelaskom spomenute rijeke, već pritiskom sa sjevera (preko industrijske zone) te napredovanjem s juga. S te su strane postrojbe privatnog poduzeća 'Wagner', pojačane redovnim zračno-desantnim snagama, uspjele po ulici Nezalježnosti prvo zauzeti gradsku školu broj 5 (izgleda u subotu 25. ožujka), pa onda uskoro dospjeti i do gradske tržnice", piše Tabak.

Prostor za protunapade

Agresori su se navodno učvrstili na samo stotinjak metara od administrativnog središta grada, a žestoke borbe ondje traju zadnja tri dana.

"Ujedno, osim na tom jugoistoku grada, bilježena su i dodatna agresorska napredovanja na jugu (oko Mariupoljske i ulice Sadova), te na jugozapadu grada – gdje je osvojena Medicinska škola na ulici Korsunskoga. Usprkos žestokoj ukrajinskoj obrani na tom jugoistočnom ulazu u Bahmut, postoje naznake i da su napadači ondje na pojedinim mjestima uspjeli prijeći spomenutu ulicu Korsunskoga, te se kroz gradske četvrti primaknuti gradskoj trasi bitne ceste T-0504 koja iz Bahmuta ide put Kostjantnivke", objašnjava analitičar.

Dodaje i kako ostaje činjenica da sve lošije stanje u centru Bahmuta otvara realan prostor za brojne manje protunapade Ukrajinaca, te postupno ukrajinsko povlačenje prema zapadu grada - dok se sada i iz službenih ukrajinskih izvora navodi da za nekakvu masovnu kontraofenzivu ipak treba pričekati pristizanje većih količina nove zapadne opreme.

Play ponuda
Play ponuda